Мозаїка Природа і люди, Інститут біоорганічної хімії та нафтохімії у Києві на вулиці Харківське шосе

Прокуратура Києва через суд вимагає укласти охоронний договір на будівлю Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії НАН України, що знаходиться на вулиці Харківське шосе навпроти ЖК "Мега Сіті". Стало відомо, що уповноважений власник будівлі тривалий час не укладає договір, що позбавляє об'єкт культурної спадщини захисту.

Прокуратура Києва вимагає укласти охоронний договір на Інститут хімії на Харківському шосеПро це повідомила пресслужба Київської міської прокуратури

В Інституті хімії працював видатний нафтохімік Віктор Степанович Гутиря, а саму будівлю по центру головного фасаду прикрашає мозаїчне панно "Природа і люди". На мозаїці зображено велику кольорову квітку. В центрі — дві жінки, які уособлюють науку і природу. Автори мозаїки — родина художників Степан, Роман та Іван Кириченки.
Прокуратура Києва вимагає укласти охоронний договір на Інститут хімії на Харківському шосеКрім того, будівля інституту має виняткову культурну цінність та спроєктована в оригінальному архітектурному стилі.

У дописі прокуратури наголошується, що уповноваженими на управління будівлею державними установами досі не виконано вимоги пам’яткоохоронного законодавства та не укладено охоронний договір.

Дніпровська окружна прокуратура міста Києва звернулась до суду з адміністративним позовом про зобов’язання укласти охоронний договір на вказаний об’єкт. Наразі відкрили провадження, судовий розгляд триває.

Раніше ми писали, що фонд "Має значення", який займався відновленням історичних вивісок у Києві, зупинив роботу у столиці.

«Те, що вони радянські – не привід їх ненавидіти»: що робити з мозаїками в Києві