Посмертне донорство: протягом доби у Києві провели 8 трансплантацій органів

Впродовж доби в Києві провели вісім посмертних органних трансплантацій від двох донорів — у різних лікарнях міста вісьмом пацієнтам пересадили 4 нирки, 2 печінки й 2 серця.

Про це розповіли на сторінці Міністерства охорони здоров’я України.

Минулої суботи медичний консиліум Олександрівської клінічної лікарні міста Києва констатував смерть мозку у двох пацієнтів — це були двоє молодих людей, у яких стався крововилив у мозок. 

Попри зусилля медиків врятувати їх не вдалося. Їхні родичі дали згоду на посмертне донорство.

Єдина державна інформаційна система трансплантації визначила реципієнтами серця двох молодих чоловіків. Обидва — пацієнти Інституту серця МОЗ України, й трансплантологи майже добу не виходили з операційної, аби провести обом рятівні пересадки. 

30-річний Степан чекав на пересадку серця 5 років. 23-річний Роман — майже рік. Хлопець з 19 років служив за контрактом в ЗСУ, під час боїв на херсонському напрямку отримав важке поранення. Його вважали загиблим, але він вижив і самотужки дістався своїх. 

Того ж дня у двох столичних клініках відбулися ще чотири пересадки органів: у Національному науковому центрі хірургії та трансплантології ім. Шалімова двом жінкам пересадили печінку, ще двом пацієнтам — нирки. 

Також дві трансплантації нирок провели у Київському міському центрі нефрології та діалізу. 

Стан усіх пацієнтів відповідає складності перенесеного втручання. 

А позаминулої ночі смерть мозку через інсульт констатували у пацієнтки Броварської багатопрофільної клінічної лікарні. Після згоди родичів медики отримали змогу врятувати ще 4 людей. 

Над цим у понеділок працювала команда трансплантологів Національного наукового центру хірургії та трансплантології ім. Шалімова.

Завдяки згоді на посмертне донорство лікарям вдалося врятувати дванадцятьох людей.

“Наш Київ” також писав, що на Київщині збільшать кількість лікарень, де можна пройти безоплатну реабілітацію. 

У Київському онкоцентрі зʼявилось нове обладнання для лікування раку грудей: деталі