Ставлення українців до росії

Станом на середину травня рекордні 92% українців погано ставляться до росії, і тільки 2% все ще мають добре ставлення до країни-агресора. Про це свідчать результати опитування, яке впродовж 13-18 травня проводив Київський міжнародний інститут соціології.

Там відзначають, що за останні три роки, ще до початку повномасштабної війни, спостерігалося поступове зниження позитивного ставлення до росії. І навіть на початку лютого цього року, попри місяці ескалації біля кордонів України, 34% українців все ще добре ставилися до агресора. Відзначається, що це частково було пов’язано зі сприйняттям росії як "звичайних росіян".

Різка зміна настроїв стосовно росії відбулася від початку її повномасштабного вторгнення в Україну. Зараз вже тільки 2% громадян добре ставляться до цієї країни, у той час, як 92% — погано.

"Утім, важливо розуміти, що 2% — це близько 500 тисяч осіб, тобто достатньо істотна кількість в абсолютному вимірі все одно зберігає попри очевидні факти позитивне ставлення до агресора", — відзначають у КМІС.

Ставлення українців до росії

При цьому погано ставиться до росії зараз абсолютна більшість жителів в усіх регіонах України. На Півдні показник негативного ставлення до агресора становить 90%, на Сході — 85%. На початку лютого відповідно 45% і 53% мешканців цих регіонів добре ставилися до росії. При цьому найбільше людей, відносно інших регіонів, продовжують добре ставитися до рф на Сході — 4%.

Ставлення українців до росії

Крім того, 82% українців, які продовжили проживати на окупованій після 24 лютого території, негативно ставляться до росії. І лише 6% — позитивно.

Ставлення українців до росії

Також КМІС повторно опитав 513 респондентів, які вже проходили аналогічне опитування на початку лютого цього року. Серед тих, хто й раніше погано ставився до рф, 97% підтвердили свою позицію. Однак 3% обрали відповідь "важко сказати".

А ось серед тих, хто в лютому мав добре або невизначене ставлення до росії, погляди кардинально змінились. 80% людей, які раніше ставились добре до агресора, тепер ставиться погано. Менш ніж кожен 10 респондент зберіг позитивне ставлення. Серед же тих, хто мав невизначене ставлення до рф, 97% змінили його на негативне.

Ставлення українців до росії

Опитування проводилось 13-18 травня 2022 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних номерів. Загалом було опитано 2000 респондентів з усіх регіонів України (крім АР Крим) у віці 18 років і старше. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого та ті, хто виїхав закордон після 24 лютого.

За звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% — для показників, близьких до 25%, 1,5% — для показників, близьких до 10%, 1,1% — для показників, близьких до 5%. За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення, але при цьому отримані результати зберігають високу репрезентативність.

У "Дії" проходить опитування щодо володіння вогнепальною зброєю