Зоряне небо
Фото: facebook.com/AntarcticCenter

Дослідники з української антарктичної станції "Академік Вернадський" показали, як виглядає нічне небо над Південним полюсом, коли воно не затягнуте хмарами. Їхні знімки оприлюднили на Facebook-сторінці Національного антарктичного наукового центру.

 "Погляньте, яке неймовірне зоряне небо днями спостерігали наші полярники та полярниці на "Вернадському"! Це така унікальна краса, що ми вирішили неодмінно поділитися нею з вами", — написали там.

В НАНЦ кажуть, що можливість побачити чисте зоряне небо над станцією з'являється не дуже часто. Зазвичай воно повністю затягнуте хмарами, і йдуть опади. На оприлюднених знімках можна добре роздивитися Чумацький шлях та незліченну кількість зірок, не затьмарених світловим забрудненням міст.

Цікаво також, що сузір'я в Південній півкулі відрізняються від тих, які ми звикли бачити у Північній півкулі, а напрямок їхнього руху по небу є протилежним. Загалом серед 88 сучасних сузір'їв більша частина, 45, знаходиться саме в Південній півкулі, а у Північній — тільки 28. Ще 15 сузір'їв розташовані в районі екватора, тому їх можна побачити з обох півкуль, але подекуди у різні пори року.

У Північній півкулі головним орієнтиром є Полярна зірка в сузір'ї Малої Ведмедиці, яка завжди вказує на Північ, що розміщена майже над Північним полюсом. Знайти Полярну зірку на небі можна за допомогою сузір'я Великої Ведмедиці – найбільшого в Північній півкулі. 

В Південній півкулі найближчою до полюса є сигма Октанта, однак її майже не видно на нічному небі. Тому напрямок на Північ визначають за допомогою сузір'я найменшого з усіх сузір'їв — Південного хреста, а також двох найяскравіших зірок у сузір’ї Центавра — Альфа та Бета Центавра.

У Театрі на Подолі показали виставу про життя маріупольців