Поліція прийшла з обшуками до MacPaw
Фото: facebook.com/KosovanO

У середу, 15 лютого, працівники Нацполіції та Спеціалізованої екологічної прокуратури прийшли з обшуками до офісу компанії MacPaw, а також у будинок до її засновника Олександра Косована.

У поліції кажуть, що обшуки проводили в межах досудового розслідування щодо незаконного видобутку піску для будівництва комплексу відпочинку на ділянці, що належить компанії. Проведення обшуків пояснили тим, що компанія не надала документів на запити правоохоронних органів.

"Відповідно до акту огляду, який складено працівниками Циблівської ОТГ, земельна ділянка загальною площею 11,2286 га використовується не за цільовим призначенням: на березі Канівського водосховища, прибережна смуга якого відноситься до вказаних вище земельних ділянок, знаходиться земснаряд для видобутку піску", — кажуть у Нацполіції.

Там заявляють, що в такий спосіб MacPaw збільшила берегову лінію на своїй ділянці без спеціального дозволу та завдала державі збитків на понад 12,5 млн грн.

Засновник MacPaw Олександр Косован назвав такі дії правоохоронців способом тиснути на український бізнес. За його словами, компанія надала слідчим усі необхідні документи слідчим, тому в обшуках не було необхідності.  

"Причиною обшуків стало бажання чиновників заволодіти земельними ділянками, які MacPaw законно придбала у період з 2016 по 2021 роки. Ми не виключаємо, що через недосконалості у земельному законодавстві і його застаріле регулювання могли бути допущені якісь помилки посадовцями. Тому ми надаємо правоохоронцям всю запитувану інформацію та більш ніж три роки ведемо діалог з місцевою владою", — заявив Косован.

Він додав, що компанія інвестувала у  розвиток своїх ділянок десятки мільйонів доларів, а після цього ними зацікавились посадовці, які "тепер намагаються відібрати ці землі та актив".

Також на захист MacPaw став міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Він нагадав, що ця компанія є однією з найуспішніших в Україні у галузі розробки програмного забезпечення та створила кілька успішних продуктів для пристроїв Apple.

"Звичайно, суд повинен встановити винуватість. Але ми живемо в цивілізованому столітті. За цифровою економікою майбутнє. Не можна зупиняти роботу компанії через ділянку землі. Враховуючи те, що, за словами власника, він був готовий надати всі матеріали до розгляду справи", — зазначив Федоров.

На його думку, такі дії правоохоронців вбивають будь-який інвестиційний клімат країни, особливо під час повномасштабної війни.

Також очільник Мінцифри розповів, що його команда працює над новим законом, який має зупинити подібні "маски-шоу". 

Нагадаємо, уряд затвердив новий порядок бронювання військовозобовʼязаних працівників. Зокрема, бронювання стосується працівників телеком та ІТ-компаній.

У київському метро поліцейський врятував життя пасажиру дефібрилятором