Підрив росіянами Каховської ГЕС: реакція світової спільноти

Вночі, 6 червня, російські війська підірвали Каховську ГЕС. Усе населення Херсонщини, що мешкає у зоні затоплення, евакуюють. Світова спільнота не стала осторонь й висловила свою позицію щодо терористичного акту військ рф.

Голова Європейської Ради Шарль Мішель назвав підрив дамби воєнним злочином й наголосив, що притягне росію до відповідальності.

Підрив Каховської ГЕС: реакція голови Європейської ради Шарля Мішеля

"Шокований безпрецедентною атакою росіян на дамбу Нової Каховки. Знищення цивільної інфраструктури однозначно кваліфікується як військовий злочин, і ми притягнемо Росію та її ставлеників до відповідальності", — йдеться у дописі Шарль Мішеля.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що підрив Каховської ГЕС загрожує в перш за все життю цивільних, а також екосистемі. 

Реакція НАТО на підрив Каховської ГЕС"Руйнування Каховської дамби сьогодні ставить під загрозу життя тисяч мирних жителів і завдає серйозної шкоди навколишньому середовищу. Це жахливий акт, який ще раз демонструє жорстокість війни росії проти Україні", — підкреслив Столтенберг.

Президент Молдови Мая Санду засудила терористичний вчинок росіян та висловила підтримку населенню України. Для подолання наслідків повені Молдова надасть усю необхідну допомогу.

Підрив росіянами Каховської ГЕС: реакція Президентки Молдови Санду

"Я рішуче засуджую руйнування дамби Нової Каховки сьогодні вранці. Напади Росії на критичну інфраструктуру є військовими злочинами", — зазначила Санду.

Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич назвала підрив Каховської дамби безвідповідальним злочином. 

Підрив росіянами Каховської ГЕС: реакція генсекретарки Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич "Я засуджую руйнування росією дамби в Україні: це злочинно та безвідповідально", — йдеться у дописі Пейчинович-Бурич.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс також засудив росію й наголосив, що домовлятися з росіянами не можна. Для миру в Європі необхідна українська перемога як на полі бою, так і в суді.

Підрив росіянами Каховської ГЕС: реакція Литви

"Терористи не зупиняються, якщо їх не зупинити. Вони не домовляються ні про що, крім сили. Вони викликають величезні катастрофи без жалю. Повторюю ще раз: для міцного миру в Європі потрібна українська перемога як на полі бою, так і в суді. Більше нічого не вийде", — висловився Ландсбергіс.

Колишній посол США у москві Майкл Макфол висловив тезу, що російській імперіалізм має програти. Поки путін при владі, Європі загрожує небезпека.

Реакція на підрив Каховської ГЕС колишнього посла США у москві Майкла Макфола"Російський імперіалізм має бути переможений в Україні. У Європі не буде миру та безпеки поки путін остаточно не програє в Україні", — наголосив колишній посол.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав підрив Каховської ГЕС "новим виміром" війни РФ проти України, пише  WDR, а Велика Британія готова підтримати Україну та тих, хто постраждав від цієї катастрофи, повідомив Джеймс Клеверлі, міністр закордонних справ.

Нагадаємо, що в "Укргідроенерго" наголосили, що внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано, станція відновленню не підлягає.

Підрив Каховської ГЕС: що відомо станом на 12:00