Скільки може тривати робочий тиждень під час війни

Під час війни тривалість робочого тижня в Україні може бути більшою, нід зазвичай. У Державній службі з питань праці розповіли про особливості роботи у період воєнного стану. 

Так, у період воєнного стану нормальна тривалість робочого тижня працівників може бути у півтора рази більшою, аніж зазвичай — до 60 годин. При цьому, роботодавець не зобов'язаний попереджати співробітників про збільшення тривалості робочого часу за два місяці, як це було раніше. 

"Працівники можуть бути попереджені про зміну істотних умов праці відразу після прийняття роботодавцем відповідного рішення про таку зміну, але не пізніше допуску до роботи зі зміненими умовами праці", — зазначають у Держпраці. 

Водночас, у період дії воєнного стану роботодавець також має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди (окрім випадків, якщо цю роботу потрібно виконувати на території, де тривають активні бойові дії, і якщо ця робота не протипоказана працівникові за станом здоров'я). При цьому, йдеться лише про переведення працівника на іншу роботу для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, а також інших обставин, що становлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей.

Оплата праці за цю роботу має бути не нижче середньої заробітної плати за попередньою роботою працівника. 

Раніше ми розповідали, хто і на який період може взяти відпустку під час воєнного стану

Спротив російській окупації, день 109