Нацбанк випустив вертикальну банкноту 20 грн

Нацбанк 23 лютого випустив унікальну банкноту номіналом 20 грн. Вона називається "Пам'ятаємо! Не пробачимо!", має яскравий дизайн, який виконано вертикально.

Нова банкнота 20 гривеньНа купюрі зображено трьох українських військових, які встановлюють Державний Прапор України на тлі фрагментів карти та прапорів країн, які підтримують Україну.

На банкноті є напис: "І на оновленій землі враза не буде", а також шеврон та емблема ЗСУ із гаслом: "Слава Україні! Героям слава!". Цифровий напис двадцять гривень зроблено вертикально разом зі стилізованим степом та квітами маку в знак пошани полеглим захисникам України.

Нова купюра 20 гривеньНа зворотному боці композиція "уособлює фізичні страждання та духовні переживання українців в окупації" — зв’язані руки за спиною, крила з полум’я свічок, терновий вінок та напис "Пам'ятаємо! Не пробачимо ніколи!"

Нова вертикальна банкнота 20 гривеньНову банкноту випустили на честь роковин повномасштабного вторгнення росії в Україну обмеженим тиражем — усього 300 тисяч штук. Придбати першу партію нової купюри 20 гривень можна з 24 лютого в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ, а наприкінці березня вона з'явиться в продажу у банків-дистриб’юторів.

Вертикальна банкнота 20 гривень захищена багатотоновим водяним знаком із захисною стрічкою, має оптично-змінні елементи OVI та SPARK та рельєфні зображення, зокрема містить спеціальний елемент для людей з послабленим зором. Розмір банкноти – 80 на 165 мм.

Новою двадцяткою можна розплачуватися на всій території України за всіма видами платежів. 

Раніше ми писали, що Нацбанк України випустив обігову монету "Сили територіальної оборони Збройних Сил України".

У Канаді випустили монету-писанку за трипільськими мотивами: фото