Новий етап медичної реформи
Фото ілюстративне: Daniele D'Andreti / Unsplash

Міністерство охорони здоров'я розпочинає новий етап медичної реформи в Україні. Відповідне рішення під час голосування за законопроєкт №6306 1 липня підтримали 248 депутатів Верховної Ради. 

Про це повідомив глава МОЗ Віктор Ляшко.

"Ми розпочинаємо інфраструктурний етуп реформи охорони здоров'я та остаточно прощаємося із "совком", будуємо мережу закладів охорони здоров'я європейського зразка, нівелюємо застарілий поділ лікарень на міські, районні та обласні, які часто мали задублювані функції", — зазначив міністр.

За його словами, тепер мережа госпітальних округів будуватиметься за кластерним типом, з урахуванням потреб і викликів сьогодення. Зокрема, буде створено кілька рівнів лікарень: надкластерні, кластерні та загальні. 

Передбачається, що кожна лікарня матиме свою роль та чітко прописаний функціонал. Так, більш прості випадки лікуватимуться у загальних лікарнях, більш складні — у кластерних та надкластерних. Тож кожен пацієнт буде чітко розуміти, де і які послуги він зможе отримати.

Також законопроєкт №6306 закріплює порядок встановлення мінімального рівня оплати праці медпрацівників. У післявоєнний період це гарантуватиме зростання рівня зарплати та збереження кадрів. А з 2023 року ухвалений документ дозволить запустити механізм реімбурсації ліків, коли держава відшкодовує вартість медичних препаратів, які можна отримати за програмою "Доступні ліки". 

Якщо викиникла потреба у ліках: номер гарячої лінії МОЗ та перелік відкритих аптек