Осіннє рівнодення 2023: дата та звичаї

У вересні 2023, як і кожного року, нас чекає осіннє рівнодення. І хоча це стала астрономічна подія, вона не має фіксованої дати. Розповідаємо, що це за явище та яке значення воно має для людей.

Що таке рівнодення

Рівнодення трапляється двічі на рік — восени та навесні. Фактично воно означає перехід астрономічних пір року. Рівнодення характеризується практично однаковою тривалістю дня і ночі в обох півкулях Землі — по 12 годин.

Осіннє рівнодення 2023 року: дата, значення та звичаї. Коли день осіннього рівнодення 2023

Що таке осіннє рівнодення

Осіннє рівнодення означає початок астрономічної осені для Північної півкулі, де розташована Україна, й астрономічної весни — для Південної. У цей день Сонце переходить екватор від нас, а отже з цього моменту починаються похолодання та зменшення світлового дня. Тобто, дні стають коротшими, а ночі — довшими. І так аж до зимового сонцестояння, яке цьогоріч припадає на 22 грудня.

Осіннє рівнодення 2023 року: дата, значення та звичаї

Коли осіннє рівнодення 2023

"Плаваюча" дата для таких явищ, як рівнодення, — наслідок різниці між астрономічним і календарним роками. Зазвичай похибка складає всього кілька днів у двадцятих числах першого місяця осені.

У 2023 році осіннє рівнодення припадає на 23 вересня. Цього дня воно відбудеться о 9:49 за київським часом.

Осіннє рівнодення 2023 року: дата, значення та звичаї. Коли день осіннього рівнодення 2023

Що варто робити в день осіннього рівнодення

Рівнодення — містичне явище для багатьох народів. У цей день відбуваються святкові заходи на території Стоунхенджу, який, за однією з версій, був побудований як астрономічна обсерваторія. У день осіннього та весняного рівнодення сюди з’їжджаються люди з усього світу.

На рівнодення люди з усього світу з‘їжджаються до Стоунхенджу

Водночас не обов’язково їхати в Англію, щоб провести цей день правильно. Існує думка, що головне до заходу сонця 23 вересня — відпустити все погане, подякувати за все хороше, завершити всі необхідні справи й спланувати принайм нінайближче майбутнє. Крім того, за повір’ями, в цей день варто пригостити знайомих яблуками. Кажуть, після цього вас спікатиме удача.

Чого не варто робити в день осіннього рівнодення

За тими ж повір’ями, у день осіннього рівнодення не варто сваритися, робити великі чи спонтанні покупки, переїжджати на нове місце та починати будь-які справи.