Як обміняти лампи розжарювання на LED

На початку 2023 року в Україні стартує кампанія з безоплатної заміни старик лампочок розжарювання на нові світлодіодні. Зробити це можна буде у відділеннях "Укрпошти", повідомила міністерка економіки Юлія Свириденко в ефірі національного телемарафону.

Вона нагадала, що закупівлю 30 млн LED-лампочок профінансує Євросоюз. Усього ж уряд планує провести заміну 50 млн старих ламп розжарювання.

"Є пропозиція уряду України замінити 50 млн старих лампочок на LED-лампи, ми цю ініціативу озвучили нашим міжнародним партнерам, і першим хто приєднався до цієї ініціативи, став Євросоюз, який заявив про те, що готовий профінансувати для населення України заміну 30 млн ламп", — зазначила Свириденко.

Безоплатно обміняти старі лампи на нові зможуть дорослі українці віком від 18 років. Спочатку треба буде заповнити заявку у відділенні "Укрпошти" або ж залишити її в електронному вигляді на порталі "Дія". Після цього потрібно буде знову прийти до відділення "Укрпошти", щоб віддати старі лампи розжарювання та отримати замість них нові світлодіодні.

Передбачається, що одна людина зможе безкоштовно поміняти п'ять ламп старого зразка на п'ять нових LED-лампочок.

Перехід на світлодіодні лампи допоможе загалом споживати на 7-10% менше електроенергії в моменти пікового навантаження енергосистеми. За словами Свириденко, економію від заміни 50 млн ламп в домогосподарствах можна порівняти з потужністю роботи одного реактора АЕС.

Раніше в уряді вже повідомляли про плани замінити 50 млн ламп розжарювання на сучасні та більш економні світлодіодні. За словами президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, загалом заміна старих лампочок на нові має заощадити близько одного гігавата електроенергії.

У Кракові 12 днів вимикатимуть світло на знак солідарності з Україною