НБУ ввів в обіг 5-гривневу монету з чорною лелекою до річниці Чорнобильської катастрофи: як придбати

Національний банк України випустив унікальну пам'ятну монету "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний" на честь 38-ї річниці катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції. 26 квітня її ввели в обіг, придбати монету з чорним лелекою можна за посиланням.  

Нова монета має номінал 5 гривень. На ній зображено чорну лелеку — птаха, який уособлює нове життя після аварії. Наразі завдяки збереженню середовища в Чорнобильській зоні популяція птаха зростає. Це свідчить про відновлення екосистеми регіону. Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник є осередком біорізноманіття навіть в умовах радіаційного забруднення.    

Нацбанк випустив монету Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний: як виглядає, де придбатиМонету з лелекою випустили тиражем 40 тисяч штук (20 тисяч у сувенірному паковані). 

На аверсі монети розмістили малий Державний Герб України, напис Україна, символічне колесо життя, що уособлює відродження природи, стилізований міжнародний знак "Радіаційна загроза" та тварин, які мешкають у 30-кілометровій зоні. Зокрема, на монеті зобразили коня Пржевальського, рись, зубра, лося та бурого ведмедя.

На реверсі монети помістили лелеку чорного з пташенятами у гнізді.

Придбати пам'ятну монету можна в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ, а також в банках-дистриб’юторах. Нею можна розплачуватися, як звичайною 5 гривневою монетою. 

Раніше ми писали, що в Україні випустили вертикальну банкноту 50 грн.

Це 7 книг про Чорнобильську катастрофу