Нацбанк випустив вертикальну банкноту 50 грн: як придбати

23 лютого 2024 року Національний банк України випустив унікальну пам'ятну банкноту номіналом 50 гривень. Вона називається "Єдність рятує світ", має яскравий та оригінальний дизайн, який виконано вертикально.

Про це повідомили на сайті НБУ.

Вертикальні 50 гривень випустили обмеженим тиражем — 300 тисяч штук. Продаватимуть купюру у сувенірній упаковці.

Нацбанк випустив вертикальну банкноту 50 грн: як придбатиНа банкноті зображено стилізований абрис України у вигляді серця із судинами. Судини — це символічні маршрути допомоги Україні від країн ЄС. Головний фон — профіль дівчини у військовому шоломі, яка дивиться в бік Заходу. Серця на судинах уособлюють жертовність і співчуття.

Біля водяного знака помістили стилізований шеврон ЗСУ, напис Україна та малий Державний Герб.

На зворотному боці купюри на тлі тризуба зобразили стиснуті руки — символ співпраці, довіри та партнерства.

Нацбанк випустив вертикальну банкноту 50 грн: як придбатиНа банкноті є напис "ЄДНІСТЬ – СИЛА!" та рік її випуску. Придбати першу партію нової купюри 50 гривень можна з 7 березня в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ, а потім вона з'явиться в продажу у банків-дистриб’юторів.

Пам'ятна купюра "Єдність рятує світ" захищена багатотоновим водяним знаком, оптично-змінними елементами OVI та SPARK. Також має рельєфні зображення для людей із послабленим зором, мікротексти та елементи, що визначаються в ультрафіолетових, інфрачервоних променях й мають магнітні властивості. Дизайн банкноти створив заслужений художник України Володимир Таран.

Новою п'ятдесяткою можна розплачуватися на всій території України за всіма видами платежів.  

Нагадаємо, що 23 лютого 2023 року Нацбанк випустив вертикальну банкноту 20 гривень, яку назвав "Пам'ятаємо! Не пробачимо!".

До Дня закоханих Нацбанк ввів у обіг пам’ятну монету “Кохання”: як вона виглядає