Гроші
Фото: unsplash.com

Національний банк з 6 серпня спростив деякі обмеження на валютні операції для волонтерів та бізнесу. Про це повідомили у пресслужбі НБУ.

З 21 липня Нацбанк встановив ліміт на розрахунки гривневими картками за кордоном у 100 тисяч гривень на місяць. Таке рішення викликало багато критики з боку волонтерів, які закуповують спорядження для ЗСУ в інших країнах. Тепер ці обмеження вирішили пом'якшити. 

"Розуміючи важливість і ефективність волонтерського руху України та його вагоме значення в умовах повномасштабної війни, Національний банк дав змогу банкам не застосовувати ліміт на розрахунки фізичних осіб-волонтерів із гривневих платіжних карток за кордоном з метою купівлі товарів військового призначення", - кажуть там.

Обмеження для волонтерів не діятимуть за умови дотримання таких вимог: 

  • операції за рахунком волонтера є типовими для нього, а їхній обсяг до 21 липня перевищував еквівалент 100 тисяч грн на місяць;
  • державний орган або військова частина мають подати до банку лист про співпрацю з волонтером та замовлення товарів військового призначення, якщо сума такої операції перевищує еквівалент 400 тисяч грн на місяць;
  • потрібно також надати орієнтовну вартість товару та строки виконання замовлення;
  • волонтер має проінформувати банк, що збирає кошти для оплати продукції.

До переліку товарів, які мають змогу купувати волонтери-фізособи, належать: рації, бронежилети, каски, шоломи, військова та тактична форма, військове та тактичне взуття, захисний одяг, оптичні прилади для слідкування, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каремати та засоби для надання домедичної допомоги. 

Якщо у банку з'явиться інформація про недобросовісну діяльність фізособи, він може відмовити їй проводити такі операції в обсязі понад 100 тисяч грн на місяць.

Також Нацбанк спростив деякі валютні обмеження для бізнесу, зокрема щодо використання корпоративних платіжних карток. Банкам дозволили продавати іноземну валюту юрособам та ФОПам, що є резидентам України, із зарахуванням на поточний валютний рахунок клієнта для витрат за допомогою корпоративних платіжних карток за кордоном. Серед іншого, витрачати цю валюту можна буде на відрядження працівників для оплати добових витрат (не більше 80 євро на добу на одного співробітника), на проживання та на транспортні витрати.

Крім того, на юросіб, що здійснюють перевезення вантажів у міжнародних сполученнях (за наявності відповідних документів) не буде розповсюджуватися обмеження у 100 тисяч грн на місяць на розрахунки гривневими платіжними картками за кордоном.

Смілива гривня: НБУ збирає монети на допомогу ЗСУ