Зимове сонцестояння 2023: коли відбудеться, традиції

Зимове сонцестояння — астрономічне явище, яке відбувається взимку. Це найкоротший день й найдовша ніч у році. Розповідаємо, коли буде зимове сонцестояння у 2023 році та які прикмети діють в цей день.

Коли зимове сонцестояння у 2023 році

У 2023 році зимове сонцестояння відбудеться 22 грудня о 05:27 за київським часом. В день зимового сонцестояння тривалість світлового дня найкоротша протягом року і складає 8 годин.

Що означає день зимового сонцестояння

Під час максимального нахилу осі Землі щодо Сонця Північна півкуля досягає найнижчої точки на небі. Зазвичай це відбувається 21-22 грудня, в залежності від того, скільки днів у році — 365 чи 366. Наші пращури, стародавні слов'яни, вірили — в цей день світло починає перемагати темряву. Після зимового сонцестояння починається відлік днів до літа.

Народні традиції та прикмети в день зимового сонцестояння

Раніше саме в цю ніч наші предки святкували новий рік, а точніше відзначали Різдво Коляди — слов'янського бога, що втілював Сонце. Люди хотіли перемогти темряву, тому розпалювали багаття й котили по околицях палаючі колеса. Свої оселі слов'яни прикрашали ялиновим гіллям, а на святковий стіл готували хліб у формі сонця. Також усі слідкували за природними явищами, які втілились у народні прикмети.

  • Іній на деревах у день зимового сонцестояння — до врожаю жита та пшениці;
  • Якщо в цей день крапає дощ — до дощової весни;
  • Мороз у день зимового сонцестояння — до теплої, але сніжної зими;
  • Якщо безвітряний і тихий день — до гарного врожаю плодових дерев;
  • Яка погода буде в день зимового сонцестояння — така ж сама буде й 31 грудня.

Що треба робити в день зимового сонцестояння

Оскільки вважається, що день зимового сонцестояння має сильну енергетику, в цей день треба:

  • Загадувати бажання;
  • Ворожіть;
  • Прибирати в хаті на дворі;
  • Позбутися негативних думок;
  • Відпустити все погане, що було у минулому. Це можна зробити подумки або записати весь негатив на папері й спалити його.

Що не можна робити в день зимового сонцестояння

В цей день краще відмовитись від великих гулянь, алкоголю та важкої їжі. Також не можна лаятись та сваритись, адже будь-яка негативна енергія може залишитися на увесь рік. Не слід скупитися на подарунки та похвалу, бути щедрими. Наші пращури вірили, що скупі все одно отримають по заслугах. Не можна піддаватися лінощам й залишати оселю неприбраною. 

Яка тварина стане символом 2024 року і які кольори приноситимуть удачу: повне пояснення