Надія у кожному пакунку: як Food for Ukraine підтримує українців

Майже півтора року тому весь світ активізував свої ресурси, щоб допомогти Україні та її населенню. Низка бізнесів та компаній запустили власні благодійні проєкти. Одним із таких став фонд допомоги Food for Ukraine, ініційований бенефіціаром мережі супермаркетів NOVUS Раймондасом Туменасом, який працює в Україні вже понад 25 років.

Головною його метою було підтримати тих, хто опинився в центрі подій, а також найвразливіших осіб, котрі не мають змоги турбуватися про себе і самостійно забезпечувати повсякденними продуктами. Саме для них фонд розпочав передавати харчові комплекти. Ця, на перший погляд, базова допомога, на практиці виявилася величезною підтримкою для людей, які опинилися у скрутному становищі.

1 620 000 кілограмів їжі для українців на 77,6 мільйонів гривень

За майже півтора року в рамках благодійної ініціативи до України прибула 81 вантажівка з продуктами на загальну суму більш ніж 77,6 мільйона гривень. Завдяки цьому тисячі українців отримали важливу та своєчасну підтримку. Вона розподіляється між людьми, які особливо важко переживають війну та дійсно потребують допомоги: сім'ї з дітьми, які опинилися в скруті, самотні пенсіонери, особи з інвалідністю, переселенці, що покинули міста, де й досі ведуться активні бойові дії. Значна частина адресатів нині мешкає у модульних будиночках, дехто й досі проживає в сусідів або напівзруйнованих домівках. Ці люди зовсім не мають коштів, щоб повернутися до стабільного життя, а враховуючи вразливий стан, не всі мають можливість забезпечити себе їжею. Тож набори харчів стають чи не єдиним способом вижити. 

Кожен пакунок від волонтерів – це продовольство, розраховане в середньому на тиждень. Тому люди, які опинилися без засобів для існування, очікують на цю допомогу та по-справжньому вдячні за неї. Зрештою, для кожного із них це більше, ніж просто їжа, Раймондас вірить, кожен набір дає людям надію на те, що незабаром все буде добре.

Війна – це жахливо. Діти, які стають її жертвами, особливо вразливі зараз. Зазнавши значних втрат, люди опиняються перед безмежними турботами та побутовими труднощами. Однак, серед усіх основних потребє одна особливо вагома – це їжа. Щоб допомогти сім'ям звести цю потребу на найнижчий рівень, ми надаємо продуктові набори, які дозволяють забезпечити їх харчуванням на весь тиждень. Ця продовольча допомога не лише зменшує фінансове навантаження на родини, але й дає надію на те, що вони не будуть самотніми у цей непростий період. Наш фонд прагне продовжувати підтримувати найбільш вразливих українців продовольчою допомогою. Дякую всім, хто робить свій внесок у цю місію.

Як сьогодні реалізовується допомога 

Фонд і донині продовжує активно допомагати українцям, що переживають складний період. Представники фонду, зокрема його керівник – Неріюс Удренас регулярно приїжджає до України особисто, щоб передати допомогу та побачити ситуацію на власні очі. Як він пригадує, емоції українців, які вони бачили під час поїздки змінювалися від глибокого болю втрати до радості, що приходила з розумінням, що їх пам’ятають та підтримують. Саме такі історії є свідченням важливості роботи фонду. А зусилля цілої команди стають прикладом справжньої людської турботи в найважчі часи.

"У нашій реальності, коли війна позбавляє людей спокою і безпеки, ми маємо пам'ятати про необхідність підставляти плече підтримки тим, хто потребує її найбільше. Допомога якісними продуктами харчування має суттєвий вплив на повсякдення тих, хто втратив будинок та засоби на існування. Здавалося б, просто пакет з продуктами харчування, а насправді це – відновлення віри у доброту та майбутнє",  ділиться Неріюс.

Food for Ukraine продовжує бути символом єднання та надії для українців. Попри те, що команда фонду зустрічається з труднощами з залученням ресурсів, фандрейзинг та пошук партнерів для подальшої допомоги триває і зараз. Команда продовжує залучати однодумців-філантропів серед литовського та європейського бізнесу, аби заручившись підтримкою, примножити допомогу. Представники фонду зізнаються, що наразі підтримувати його діяльність в колишніх об’ємах буває складно, однак допоки за цими процесами стоїть віддана справі команда, все вдасться. З цим погоджуються й сам Раймондас Туменас. Ініціатор проєкту підкреслює, що Україна – його друга домівка, тож бути поряд, проявити людяність, згуртованість і докладати всі зусилля, аби наблизити перемогу – це найменше, що він може зробити. 

Раніше ми писали, що NOVUS передав понад 2,5 мільйонів гривень на допомогу дітям із вродженими вадами серця.

NOVUS та Food for Ukraine продовжують допомагати Україні: основні напрямки черіті-проєктів