Музей Голодомору у Києві
Зображення: nizio.com.pl

Будівництво другої черги Національного музею Голодомору-геноциду на схилах Дніпра біля Києво-Печерської Лаври планують вже скоро відновити. Про це повідомив один з авторів проєкту, архітектор Мирослав Нізьо в інтерв’ю "ВВС Україна".

Спорудження музею розпочалося у 2018 році. Формально він вважається другою чергою Меморіалу Голодомору — після "Свічки пам'яті", яку тут встановили у 2008-2010 роках.

Через повномасштабне російське вторгнення будівництво було призупинене.

"Чотири роки тому, коли ми починали проєкт, ніхто не міг би повірити, що одного дня він буде зупинений через війну. Я брав участь у деяких дискусіях на різних етапах проєктування і зрозумів, що хто б не був у владі, хто б не відповідав за цей проєкт, він не здатен зупинити цю машину зі створення музею Голодомору-геноциду", — каже Нізьо.

За його словами, основна частина будівлі вже стоїть — вона накрита дахом і готова до остаточного внутрішнього оздоблення.

"Але етап концепції оповіді був зупинений. Тепер ми отримали інформацію від влади — проєкт можна відновлювати. І я думаю, знаючи ситуацію, знаючи важливість проєкту, він все одно буде завершений. Музей і меморіал важливі як ніколи, тому треба терпіти, треба чекати", — додає архітектор.

Віе каже, що усі, хто бере участь у проєкті, зараз висловлюють готовність його відновити. 

Основна частина меморіалу схована у землі, а дах у вигляді розбитих тектонічних плит виступає на поверхню. Ці розломи у землі символізують правду про Голодомор, яка вийшла назовні. Вночі зсередини комплексу буде йти світло а вдень, навпаки, сонячне світло приникатиме в будівлю крізь розлом.  

Основними символічними матеріалами комплексу є сталь та чернозем, які представляють різні сторони. Сталь, подекуди зі слідами корозії, уособлює радянську систему. А чорнозем, що представлений гранітом, символізує українську землю.

"Сталь символізує радянський механізм, символізує ніж, який намагається агресивно копати, різати чорнозем. Це щось абсолютно експресивне, агресивне, і я думаю, що всі під час цієї оповіді зрозуміють, з чим ми маємо справу. На ці матеріали ми будемо нанизувати історії очевидців, які ми збираємося символічно перенести з минулого у сьогодення", — розповідає Нізьо.

Нагадаємо, напередодні, 26 листопада в Україні вшановували пам’ять жертв Голодомору. По всій країні та за кордоном українці запалювали свічки в пам'ять про тих, хто загинув від Голодомору 1932-1933 років та масових штучних голодів 1921-1923 і 1946-1947 років.

У Miniland UA з’явилася мінікопія найстарішого кінотеатру Києва