річковий вокзал
Фото: wikipedia.org

У будівлі Річкового вокзалу на Поштовій площі відреставрували мозаїчне панно 1960-х років. Автори унікальних панно — художники-монументалісти Ернест Котков, Іван Литовченко та Валерій Ламах, які відомі мозаїками на житлових будинках по проспекту Перемоги.

Про це повідомляє "Хмарочос".

Реставрацією панно займалися Данило та Антон Гуріни, котрі реставрували мозаїки на Центральному автовокзалі.

"Брати Гуріни займалися консервацією панно. Вони відзначили якість матеріалів, які використовувалися, можливо, саме тому монументально-декоративні твори зберіглися до нашого часу. На жаль, деякі частини робіт втрачені — реставрація саме цих частин нині під питанням", — розповіли журналісти.

Комплекс панно нараховує вісім монументально-декоративних творів:

  • у залі очікування — панно  "Дніпро — торговий шлях", "Богдан Хмельницький" та "Жовтень";
  • у приміщенні ресторану — панно "Україна" і фризові композиції "Праця" та "Відпочинок";
  • у вестибюлі – композиції "Чайки над водою";
  • портик в екстер’єрі річкового вокзалу — різьблений контур інкерманського каменю.

Профінансував реставрацію панно Американський університет, який розміщуватиметься у будівлі столичного Річкового вокзалу. Роботи тривали чотири місяці — з жовтня по січень.

Будинок Річкового вокзалу було відкрито 1961 року. Після його відкриття панно жодного разу не реставрували, а лише підфарбовували. За словами реставратора Данила Гуріна, мозаїки перебували в аварійному стані, а деякі елементи вже відходили від стін. Тепер через підвищену вологість у будівлі вокзалу та інших специфічних умов мозаїки потребують постійного догляду.

Реставрація панно "Місто на семи горбах": композицію можна переглянути у Софії Київській