У Києві на Подолі руйнують фасад унікального модерністського будинку: фото та подробиці
Фото: ukrainianmodernism / Instagram

У Подільському районі Києва, по Межигірській 57/17, руйнують фасад унікального модерністського будинку, що є частиною Кварталів Шалацького — експериментальної житлової забудови, архітектурного ансамблю пізнього модернізму.

Про це повідомили на сторінці спільноти ukrainianmodernism в Instagram. У Києві на Подолі руйнують фасад унікального модерністського будинку: фото та подробиціБудівельники вже зафарбували частину фасаду в чорний колір — а колір є невід’ємною складовою архітектурного ансамблю. Також на об’єкті ведуть підготовчі роботи для демонтажу стіни, щоб зробити фасадний вхід в квартиру №1. Дозвільну документацію на проведення робіт не надають.У Києві на Подолі руйнують фасад унікального модерністського будинку: фото та подробиці“Будівельники вже тиждень активно працюють на локації, то ж на вихідних будинок може бути безповоротно зіпсовано, якщо ми не втрутимось”, — зазначили у дописі.

Автор проєкту Ukrainian Modernism, Дмитро Соловйов, зв’язався з архітектором будівлі Юрієм Шалацьким — він згоди на ці роботи не давав.У Києві на Подолі руйнують фасад унікального модерністського будинку: фото та подробиці“Будівля — частина ансамблю модерністських кварталів біля Тараса Шевченка, 1986-1993 років побудови. Архітектори Юрій Шалацький, Леонід Мороз, Тетяна Лазаренко, Ігор Шпара. Це не проста типова панелька, а цегляна будівля за індивідуальним проектом — унікальна, з новаторською експериментальною архітектурою, відзначена всесоюзними та міжнародними преміями”, — йдеться у повідомленні. 

Щоб змінювати фасад потрібен відповідний дозвіл, адже фасад не є власністю мешканців квартири. Самовільне втручання прирівнюється до реконструкції і карається відповідно до Закону України.

“Наш Київ” вже писав, що модерністський фонтан на Ялтинській, який нещодавно зруйнували, планують відновити за кошти меценатів.

З пам’ятки архітектури в центрі столиці прибрали незаконні вивіски: фото