На Київщині знайшли найдавнішу рослину-релікт третинного періоду: фото

У Київській області у лісі біля Переяслава екологи зробили наукове відкриття — знайшли рослину-релікт третинного періоду бруслину карликову, яку занесли до Червоної книги України.

"Бруслина карликова — релікт третинного періоду, вона росла на Землі ще 1,8 млн років тому і є сучасником мамонтів", — йдеться у дописі КЕКЦ.

На Київщині знайшли рідкісну рослину, яка є сучасником мамонтів: фото

Рослина представляє собою низький вічнозелений сланкий чагарник. Вона активно росла в Євразії у дольодовиковий період, проте після відступу льодовика  не могла відновити свій ареал через неможливість пристосуватися до нових умов.

В Україні є лише близько 30 місць її зростання. Довгий час вважалося, що її немає на Лівобережній Україні, а також у Київській області.

У дубовому лісі під Переяславом виявили популяцію карликової бруслини з 40 рослин. Знахідкою екологи вдячні Артему Войналовичу, доктору біологічних наук.

На цій ділянці знайшли також інші червонокнижні рослини:лілію лісову, дикі орхідеї — коручка і любка.

На місці знахідки планують створити пам'ятку природи з охоронним статусом.

Раніше ми писали, що у Київській області створили вісім нових заповідних зон, які охоронятимуться законом. Серед них є ландшафтні заказники, ботанічні та гідрологічні пам'ятки й кургани.

У Києві ландшафтний заказник "Жуків острів" перетворився на смітник: фото