Лікарня
Фото: unsplash.com

У Київській області створюють госпітальний округ, до якого увійдуть 24 медичних заклади. Про це повідомили у пресслужбі Київської ОВА.

Такі округи в рамках наступного етапу медичної реформи будуть створені в кожній області. У рамках одного госпітального округу лікарні будуть розділені на надкластерні, кластерні та загальні.

  • Надкластерні лікарні надаватимуть допомогу найбільш важким пацієнтам у найскладніших випадках. Вони будуть максимально оснащені сучасним обладнанням та надаватимуть найширший спектр послуг. В кожному госпітальному окрузі (регіоні) буде дві таких лікарні — дитяча та доросла.
  • Кластерні лікарні надаватимуть допомогу при найбільш поширених захворюваннях у середніх і важких випадках. Їх розташовуватимуть із розрахунку: одна лікарня на 150 тисяч населення, і щоб доїхати до них можна було за годину.
  • Загальні лікарні надаватимуть лише базові медичні послуги для пацієнтів з однієї або кількох громад. Їх розташовуватимуть із розрахунку: один медзаклад на 50 - 80 тисяч населення.

На Київщині до госпітального округу потрапили 24 медичних заклади. З них надкластерними стануть дві лікарні, сім будуть кластерними в регіоні, а ще 15 — загальними.

Створення госпітальних округів означає, що пацієнти будуть потрапляти саме до тих лікарень, що відповідатимуть їхньому стану та матимуть все необхідне обладнання для діагностики та якісного лікування. Створення спроможної мережі лікарень має забезпечити українців якісними медичними послугами за міжнародними стандартами.

Наприклад, починаючи із 2023 року, пацієнти з інсультами та інфарктами зможуть отримати лікування виключно в кластерних та надкластерних медзакладах, в яких будуть сучасні центри кардіології.

"Остаточно прощаємося із совком": в Україні розпочинають новий етап медичної реформи