На Київщині рятують стадо червонокнижних зубрів: їм загрожує вимирання
Фото - Unsplash

На Київщині у національному парку "Залісся" зоозахисники намагаються врятувати стадо червонокнижних зубрів. 

Про це повідомляє природоохоронна організація WWF-Україна.

На початку повномасштабної війни 2022 року стадо зубрів, яке живе у Національному природному парку "Залісся", провело понад місяць під російською окупацією. Вони опинились у центрі бойових дій. Територія нацпарку зазнала потужних артилерійських обстрілів, а лісовими дорогами пересувалася військова техніка. 

Як наслідок, у стаді не залишилося жодного дорослого самця.

"Якщо найближчим часом не заселити туди хоча б одного бика, то ця субпопуляція приречена на вимирання", — кажуть в WWF-Україна.

Щоб це виправити, зоозахисники хочуть привезти до стада зубра з Вінниччини. Але для цього йому треба подолати понад 300 кілометрів.

Тож для допомоги в транспортуванні тварини, зоозахисники відкрили збір на 400 тисяч гривень. 

Операцію з порятунку зубрів планують провести у чотири етапи. 

Перший із них — отримання спеціального дозволу від Міндовкілля на відлов та переміщення зубра. Цей етап є обов’язковим, оскільки зубр занесений до Червоної книги України. 

"Процес отримання дозволу включає попереднє погодження в різних інституціях. Цей процес триває, і WWF-Україна вже отримав перші погодження", — розповіли в організації. 

Цей етап, можливо, завершиться до травня 2024 року.

Другий етап — підготовка до вилову. Науковці оберуть самця, метод і час відлову. Також залучать ветеринарів для контролю здоров'я тварин. На цьому етапі потрібно виготовити клітки для зубра, запасти корми для приманювання, підгодівлі тощо.

Третій етап — відлов зубра і його транспортування.

Четвертий етап — випуск тварини та подальший моніторинг. Орієнтовні час завершення цього етапу — січень-березень 2025 року.

"Після перевезення тварини все тільки почнеться. На цьому етапі необхідні карантинне утримання зубра у вольєрі та підгодівля, обстеження тварини ветеринарами та іншими експертами, повторний забір аналізів, випуск із вольєра та подальший моніторинг успішності адаптації зубра у стаді за допомогою фотопасток і телеметричних нашийників", — кажуть у WWF-Україна.

Наскільки успішно самець інтегрується у стадо із "Залісся", зоозахисники дізнаються завдяки інструментам моніторингу. 

В якому стані левиця Юна, яка постраждала від ракетного обстрілу Київщини 2 січня: подробиці