На Київщині розкопали стародавнє кладовище: що відомо

За 80 кілометрів на південь від Києва, біля селища Острів, археологи розкопали кладовище, приблизний вік якого — 1000 років. 

Про це йдеться у звіті дослідників В’ячеслава Баранова та Всеволода Івакіна. За 80 кілометрів на південь від Києва археологи розкопали кладовище, приблизний вік якого — 1000 роківНа кладовищі 11-го століття знайшли 107 могил, більшість ідентифікованих похованих лежали в дерев’яних трунах.

Окрім решток людей, археологи знайшли численні артефакти: ювелірні прикраси у вигляді великих кілець навколо шиї та рук, зброю (сокири, мечі) і дерев’яні відра, які могли використовувати у стародавніх поховальних ритуалах.За 80 кілометрів на південь від Києва археологи розкопали кладовище, приблизний вік якого — 1000 роківДослідники також розкопали кам’яний вівтар, браслети, намистини та харчові залишки — курячі кістки та яєчну шкаралупу. 

Вівтар могли використовувати для християнських чи язичницьких ритуалів.За 80 кілометрів на південь від Києва археологи розкопали кладовище, приблизний вік якого — 1000 роківВчені припускають, що частина людей похованих на цвинтарі могли походити з регіону країн Балтії, де також знаходили схожі археологічні артефакти. 

Дослідники розкопували цвинтар у період з 2017 по 2022 рік, однак повномасштабне військове вторгнення росіян призупинило багато розкопок в Україні, включно з цими. За 80 кілометрів на південь від Києва археологи розкопали кладовище, приблизний вік якого — 1000 років“Наш Київ” вже писав, що київські митники вилучили з посилки натільні хрестики часів Русі та стародавню ікону.

На Київщині розкопали британські літаки "Ураган" часів Другої світової війни