Мешканці Київщини намагались незаконно відправити до США Борисівську ікону ХІХ століття та натільні хрестики часів Київської Русі.

Мешканці Київщини та Тернопільщини намагались незаконно відправити до США Борисівську ікону ХІХ століття та натільні хрестики часів Київської Русі. Столичні митники вберегли коштовні предмети від вивезення.

Про це пишуть представники Київської митниці у Facebook.

Мешканці Київщини намагались незаконно відправити до США Борисівську ікону ХІХ століття та натільні хрестики часів Київської Русі.Стародавній образ Ісуса Христа борисівської іконописної школи та 12 хрестиків вилучили з міжнародних відправлень. 

Експерти Національного музею історії України та Національного художнього музею України провели експертизу й ідентифікували автентичні знахідки. 

Мешканці Київщини намагались незаконно відправити до США Борисівську ікону ХІХ століття та натільні хрестики часів Київської Русі.Зокрема, у відправленні з Київщини виявили:

  • Ікону "Господь Вседержитель", написану у ХІХ —XX столітті;
  • Бронзовий хрестик-енколпіон, датований XII-XIII століттям, який складається з двох частин й має рельєфне зображення Христа, Богоматері та сцен Розп'яття. Відомо що в таких хрестах раніше зберігалися мощі святих;

У відправленні, яке прямувало з Тернопільщини, знайшли:

  • Бронзову підвіску-буллу, датовану III ст. н.е.(археологічна знахідка належить до черняхівської культури);
  • Сім бронзових натільних хрестиків і два ґудзики часів Київської Русі, датовані XI-XIII століттям.
  • Мідний ажурний ґудзик ХVІІІ століття.

Мешканці Київщини намагались незаконно відправити до США Борисівську ікону ХІХ століття та натільні хрестики часів Київської Русі.Усі предмети мають культурну цінність, перед відправленням за кордон мають проходити перевірку й отримати свідоцтво Міністерства культури України. Зазначаться, що деякі знахідки малодосліджені. Їх частіше продають на незаконних інтернет-аукціонах.

На громадян, які намагались відправити унікальні стародавні речі, складено протоколи про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України.

Нагадаємо, що раніше митники виявили у міжнародному поштовому відправленні камені віком 407 мільйонів років з відбитками давніх вимерлих риб. 

Київські митники викрили схему ввезення імпортних ліків за завищеними цінами