Київські митники виявили у відправленні камені віком 407 млн років з відбитками вимерлих риб: фото

Київські митники виявили у міжнародному поштовому відправленні камені віком 407 мільйонів років з відбитками давніх вимерлих риб. Їх намагалися незаконно переправити з України до США. 

Про це повідомили на Facebook-сторінці Київської митниці.

Співробітники установи запідозрили, що чотири камені, які вони виявили у відправленні з Києва, можуть мати давнє походження, тому скерували їх до Національного науково-природничого музею НАН України для проведення експертизи.

За висновками експертів, виявлені митниками камені є плитками відомого древнього червоного пісковика. На двох зразках є відбитки одного панциря риби виду Stentiopelta pustulata. Вид риби, відбиток якої зафіксували на третьому зразку, ще визначають. Четвертий камінь виявився уламком одного зі зразків. Їх місце знахідки – Поділля, басейн річки Дністер.

"Фахівці музею визначили, що всі зразки є оригінальними відбитками фосилій з двох боків. Їх геологічний вік становить близько 407 млн років. Всі вони мають культурну та наукову цінність як геологічна спадщина. Окрім того, експерти рекомендують внести зразки до Державного реєстру національного культурного надбання, а також до Музейного фонду України", — йдеться у повідомленні.

Згідно чинного законодавства України, на вивезення культурних та історичних цінностей за кордон потрібне свідоцтво Міністерства культури України. Такого дозволу митникам надано не було, тому цінності вилучили.

Нагадаємо, митники вилучили з посилки рідкісні деталі зброї Київської Русі.

Київські митники упередили незаконне пересилання нагород СРСР із золота та срібла