Київські митники вилучили з посилки рідкісні деталі зброї Київської Русі

Київські митники запобігли незаконному пересиланню у Велику Британію рідкісних бронзових деталей холодної зброї Київської Русі, які мають значну історичну та культурну цінність.

Зокрема, митники вилучили з посилки сім деталей холодної зброї та її оздоблення ІІ-ХІІ ст. н.е. За даними співробітників Національного військово-історичного музею України, серед предметів виявили два рідкісних артефакти, які можуть віднести до музейного фонду через значну культурну та історичну цінність.

Київські митники вилучили з посилки рідкісні деталі зброї Київської Русі"Це регіональний різновид бронзового наконечника від піхв меча (бутероль) та бронзова трьохлисна накладка, що оздоблювала перев’язь або піхви меча — "триксель". Обидва — періоду Київської Русі, Х-XI ст. н.е.", — зазначили в музеї.

Київські митники вилучили з посилки рідкісні деталі зброї Київської РусіБутероль декорований ажурним зображенням птаха, з деталізацією голови, дзьоба, очей та пір'їв, а композиція трикселя представлена переплетенням тулубів трьох драконів (або змій).

Київські митники вилучили з посилки рідкісні деталі зброї Київської РусіТакож серед виявлених автентичних артефактів виявили рідкісну бронзу фібулу-брошку ІІ-ІІІ ст. н.е., рідкісний різновид бронзового навершя руків’я меча романського походження з орнаментом ХІ-ХІІ ст. н.е., перехрестя руків'я меча та основу двоскладового навершя від руків’я меча ХІ-ХІІ ст. н.е. та головку двоскладового навершя руків'я меча ХІ-ХІІ ст. н.е.

Київські митники вилучили з посилки рідкісні деталі зброї Київської РусіТакі культурні та історичні цінності не можна вивозити за кордон без дозволу та свідоцтва Мінкульту, тому митники вилучили артефакти.

Раніше ми писали, що у Францію намагалися незаконно відправити медалі та нагороди СРСР із золота та срібла — "Золоту зірку героя СРСР" та два ордени "Червоного прапора" зі срібла та міді. 

В Україну намагалися нелегально провезти літак вартістю 9 тисяч євро: фото