На Київщині хочуть відновити старовинну церкву: жителів регіону просять допомогти

Напівзруйнована і майже забута Свято-Троїцька церква у Гостролуччі на Київщині є останнім мурованим представником українського бароко. Свято-Троїцьку церкву у Гостролуччі хочуть дослідити та відновитиЇї хочуть дослідити та відновити в рамках проекту ”Козацькі церкви Київської області”.Свято-Троїцьку церкву у Гостролуччі хочуть дослідити та відновитиПро це розповіли на сторінці громадської організації “Україна Інкогніта”.

В організації зазначили, що є лише дуже детальний опис церкви, втім, немає жодних фотографій до її руйнування. Свято-Троїцьку церкву у Гостролуччі хочуть дослідити та відновитиЖителів області (в першу чергу мешканців Гостролуччя) закликають пошукати світлини храму серед старих фотоальбомів або ж малюнків. 

Свято-Троїцьку церкву у Гостролуччі хочуть дослідити та відновити

Трохи про історію церкви

Троїцьку церкву на місці старої дерев’яної звели у 1784-1787 році. Вона синтезувала два стилі — українське бароко та ранній класицизм. Також окремо біля церкви встановили дзвіницю.

В радянські часи церкву перетворили на магазин, а потім на Гостролуцьке споживче товариство. Дзвіницю зруйнували.

Висота бабинця, який зберіг склепіння, 7 метрів. Залишився деякий декор над вікнами і дверима. На думку фахівців, його ще можна відновити, але це потребує коштів і бажання місцевої громади. Станом на грудень 2023 року храм навіть не взяли на баланс. Свято-Троїцьку церкву у Гостролуччі хочуть дослідити та відновитиСвято-Троїцьку церкву у Гостролуччі хочуть дослідити та відновитиНині в Троїцькій церкві облаштували польовий храм (намет) Православної Церкви України, щоб включити її у релігійне життя.Свято-Троїцьку церкву у Гостролуччі хочуть дослідити та відновити“Наш Київ” також писав, що у Білій Церкві перебудували пам’ятку національного значення.

Забудовник звів накриття для зруйнованої частини “Будинку з комахами”: фото