На фестивалі «PRO місто» представили півтори сотні унікальних проектів

Унікальний формат фестивалю, організатором якого стали Департамент містобудування та архітектури КМДА, а співорганізатором – громадська організація «Це наш Київ» дозволив поєднати сучасні знання про урбаністику та громадську енергію змін, спеціалізовані та розважальні заходи. 

На думку організаторів, фестиваль став відкритою платформою для діалогу та взаємодії всіх, хто шукає найкращі ідеї для Києва і хоче втілювати їх у життя. Учасники цього діалогу – громадські активісти, влада, соціально відповідальний бізнес, фахівці-експерти та прості кияни. Загалом у фестивалі взяли участь близько 80 громадських організацій, міських спільнот, арт-ініціатив та дружніх фестивалів. 

Девіз фестивалю - «просто PRO місто», або, іншими словами, «просто про складне». Відомі урбаністи Брент Раян (США) та Катаріна Георге (Німеччина) розказали про правильний розвиток міського простору у постіндустріальну епоху, мер Варшави Ганна Гронкевич-Вальц (Польща) – про «осучаснення» постсоціалістичного міста, а голова відділу охорони історичних пам’яток Кракова Єжи Збігень (Польща) – про розкриття потенціалу історичних місць та їх перетворення на комфортні громадські зони. 

Презентації від громади та влади, які відбулися в рамках конференції, були присвячені широкому колу питань – від екології і транспорту до ІТ і громадської участі. Їх своєрідним продовженням стала програма у парку – з вуличним майстер-класами, воркшопами та практикумами, які вчили гостей відповідальному ставленню до міста. 

На практичний результат націлена й міська влада, яка не просто оприлюднила на фестивалі свої плани щодо майбутнього розвитку Києва, але й продемонструвала свою відкритість до пропозицій киян та готовність до взаємодії Для цього в рамках фестивалю були представлені близько 70 проектів від департаментів Київської міської державної адміністрації. 

Окрім того, в рамках фестивалю було визначено переможців конкурсу на впорядкування Контрактової площі (проект № 150524, архітектурне бюро «Buro-o»), а також обрано кращий соціальний стартап для міста в рамках конкурсу «Best Urban Social Startup». Команда проекту-переможця «Оціум-бібіліотека» отримала призову премію 200 тис. грн. на реалізацію ідеї.

Нове обличчя отримав і сам парк Пушкіна, який впорядкували до Дня міста зусиллями КП «Київський центр розвитку міського середовища». В рамках фестивалю тут було організовано розважальну програму для дітей та дорослих. Гості мали змогу послухати лекції у вуличному лекторії, подивитися кіно просто неба, взяти участь у квесті, розважитися на спортивних майданчиках та послухати гарну музику під час вечірніх концертів.

Формат фестивалю виявився затребуваним та цікавим для киян. Захід протягом трьох днів зібрав майже 3000 тис. гостей зі столиці та інших міст України, яким небайдужа доля рідного міста.

Як зауважила Ірина Соловей, президентка громадської організації «Garage Gang» та співзасновниця платформи соціальних інновацій «Велика Ідея», фестиваль об’єднав людей, що мають інтенцію створювати корисні, позитивні, екологічні, соціальні проекти для того, щоб розвивалось місто.

На думку заступника директора Департаменту містобудування та архітектури Андрія Вавриша, фестиваль «PRO місто» не має обмежуватися трьома днями. 

«Сам захід є лише стартом процесу. У планах – не тільки зробити фестиваль щорічним, але й відшукати оптимальний формат для дискусій PRO місто та створити постійно діючий майданчик, який поєднував би функції урбан-бюро, ко-воркінгу і громадського форуму», - сказав він. 

Нагадаємо, що фестиваль проходив за підтримки та участі київського міського голови Віталія Кличка, який зазначив, що такий фестиваль потрібно зробити постійним майданчиком для обміну ідеями, планами та визначенням шляхів їх втілення.

Сайт фестивалю: promisto.kiev.ua