На Донеччині стався витік аміаку
Фото ілюстративне: pixabay.com

На Донеччині внаслідок бойових дій стався витік аміаку в Бахмутському районі. В результаті обстрілів, пошкоджено герметичність гілки аміакопроводу "Тольятті — Одеса". Військова адміністрація області попередила про радіус можливого ураження. 

За словами голови Донецької ОДА (ОВА) Павла Кириленка, гілка аміакопроводу "Тольятті — Одеса" не використовується ще з 2014 року, засувки у ній закриті, але аміак зараз витікає самоплином. Рятувальники, які провели обстеження пошкодженого трубопроводу, виявили, що на відтинку довжиною 7,5 км знаходиться орієнтовно 250 тонн аміаку. Зазначається, що хмара аміаку рухається над ґрунтом.

"Витік — незначний. Радіус можливого ураження хмарою аміаку становить близько 4 км", — повідомив він.

Зокрема, у зоні ураження — населені пункти Кодема, Гладосове, Семигір'я, Дача, Миколаївка Друга і Доломітне. Загрози для Бахмута немає. 

"Місцева влада оповістила населення про необхідні заходи безпеки. До ліквідації наслідків аварії залучено 45 фахівців та 9 автоцистерн", — додав Кириленко.

Наразі інформації про постраждалих та загиблих немає. 

Раніше ми розповідали, як діяти у разі хімічної атаки. У випадку отруєння аміаком постраждалого потрібно негайно винести на свіже повітря — транспортувати потерпілого необхідно у положенні лежачи. Далі слід забезпечити людині тепло та спокій, дати зволожений кисень. За можливості, змейте осілий забрудник з тіла, зніміть одяг. 

Як діяти в разі аварій на хімічних об'єктах