Києво-Печерська Лавра

Служба безпеки України взялася за перевірку відео, ймовірно знятого під час служби в одному з храмів Києво-Печерської Лаври, на якому паства російською мовою наспівувала молитву за росію.

Запис днями опублікував священник Православної церкви України Михайло Омелян. Він розповів, що отримав це відео від випускника Київської православної богословської академії, який з друзями зайшов у храм Всіх святих печерських у Лаврі.

"На території Києво-Печерської Лаври у 262-й день повномасштабного російського вторгнення моляться за росію...  Наші захисники Батьківщини віддають своє життя захищаючи державу і народ, а в УПЦ, та що ніби не МП, та що зрадила Україну і зараз намагається відбілитися від крові гуманітарною "допомогою", все ще досі моляться за росію", — написав Омелян.

Деякі користувачі у коментарях у дописі висловили сумніви щодо справжності цього відео. Інші ж пригадали, що в УПЦ загалом, і у Києво-Печерській Лаврі зокрема, протягом останніх років не раз підтримували країну-агресора.

У СБУ відреагували на появу відео з Лаври та заявили, що вже вивчають усі деталі цього інциденту. Там пообіцяли, що ця ситуація не залишиться без відповідної реакції.

"Ті, хто в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала росія проти України, чекає на "пробудження матушкі-русі", мають розуміти, що це шкодить безпеці та інтересам України та наших громадян. І ми не допустимо таких проявів", — заявив керівник СБУ Василь Малюк.

Також на відео відреагували у Міністерстві культури та інформаційної політики. За словами голови відомства Олександра Ткаченка, в першу чергу важливо встановити, наскільки автентичним є запис. 

"Наразі першочергово важливо встановити автентичність відео. Від цього будуть залежати подальші дії та наслідки. В разі, якщо відео є автентичним, ми закликаємо вжити негайних процесуальних дій щодо очільників УПЦ. В разі, якщо відео є автентичним, ми закликаємо вжити негайних процесуальних дій щодо очільників УПЦ", — сказав голова Мінкульту.

Нагадаємо, ПЦУ дозволила своїм парафіям за бажанням святкувати Різдво 25 грудня та проводити у цей день святкові богослужіння. У ПЦУ кажуть, що вони взяли до уваги численні запити та дискусію щодо дати святкування Різдва в Україні.

На муралі "Свята Джавеліна" у Києві прибрали німб після скарги Ради Церков