Міжнародний день рідної мови: що це за свято, його значення

21 лютого в Україні та світі відзначають Міжнародний день рідної мови, з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Його почали святкувати 23 роки тому. 

Міжнародний день рідної мови: що це за свято

Міжнародний день рідної мови започаткували у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО. Але поштовхом для цього свята стали трагічні події.

21 лютого 1952 року в Бангладеш (Східний Пакистан) влада жорстоко придушила мітингувальників. Вони протестували проти заборони на використання в країні своєї рідної — бенгальської мови.

Після проголошення незалежності, з 1971 року, в Бангладеші цей день відзначають як день мучеників, які загинули за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни, ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.

Міжнародний день рідної мови: значення свята для України

Для українців цей день теж набув особливого значення під час повномасштабної війни з росією. 

"Сьогодні зі зброєю в руках Збройни Сили України героїчно захищають не тільки територіальні кордони нашої країни, але й право кожного громадянина послуговуватись рідною. В протидії російському окупанту наша мова об'єднала мільйони українців як всередині країни, так і за кордоном. Утверджувати та популяризувати державну мову — це посилювати нашу національну безпеку", — розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. 

Він нагадав про те, що сьогодні дискримінаційні дії по відношенню до української мови та україномовних людей фіксуються на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей. Відомі факти, коли російські військові за будь-який прояв національної приналежності, державну символіку чи використання рідної мови, катували та навіть вбивали. 

Тому уповноважений із захисту державної мови закликав всіх українців говорити саме українською. 

Національний банк ввів в обіг пам’ятну монету “Українська мова”