Мистецький арсенал і Довженко-Центр оголосили про співпрацю
Фото: Олександр Попенко / Мистецький арсенал

"Мистецький арсенал" та "Довженко-Центр" у 2023 році розпочинають системну культурну співпрацю у своїй програмній діяльності. Про це йдеться у заяві обох установ.

Ця співпраця має підтримати діячів української культурної сфери, підсилити голоси українських інституцій на світовій культурній арені та сприяти розбудові сталих зв’язків усередині культурної спільноти України. Зокрема, йдеться про проведення кінопоказів, перформансів та інших подій як Україні, так за кордоном, а також про спільну участь у міжнародних виставках та книжкових фестивалях.

Першою спільною подією стане кінопоказ фільму "Кам’яний хрест" 1968 року в межах освітньої програми до виставки "Серце землі", яка зараз триває в Мистецькому арсеналі. Показ буде супроводжуватися кінознавчим коментарем. Подія запланована на січень цього року, але точної дати поки немає.

У лютому "Мистецький арсенал" та "Довженко-Центр" планують провести низку спільних подій під час Вільнюського книжкового ярмарку, де фестиваль "Книжковий Арсенал" представить спеціальну програму.

Також серед спільних планів — кінопрограма на виставці "Футуромарення. Україна і авангард" (квітень-вересень) у музеї KUMU, одному з найбільших музейних просторів Естонії; спільна участь на Лейпцизькому книжковому ярмарку (27-30 квітня); події, перформанси та кінопокази в межах проєктної діяльності "Книжкового Арсеналу".

Нагадаємо, після скандалу з реорганізацією "Довженко-Центру", яку врешті решт призупинили, та звільнення тимчасової директорки установи, Держкіно оголосило конкурс на посаду нового керівника кіноархіву. Документи від кандидатів прийматимуть до 20 січня, і десь за місяць після цього мають оголосити результати відбору.

"Мистецький арсенал" відкрив безкоштовний доступ до деяких своїх видань