Національна музична академія
Фото: guide.kyivcity.gov.ua

Міністерство культури та інформаційної політики звернулось до Національної музичної академії з листом, у якому просить відмовитись від імені Петра Чайковського у назві установи. 

У своєму листі Мінкульт послався на ч. 2 ст. 5 та ч. 1 ст. 11 закону "Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій". Згідно з цією нормою, імена фізичних осіб присвоюються з метою увічнення пам’яті про людей, які внесли вагомий внесок у боротьбу за незалежність, розбудову України, підтримання міжнародного миру і безпеки, зміцнення міжнародного авторитету нашої країни.

У Мінкульті зазначать, що, згідно з дослідженнями музикознавців, діяльність Чайковського не була пов’язана з музичною академією, а сам композитор ідентифікував себе як росіянин. Тож, за результатами розгляду листа академія має внести відповідне подання про зміну назви до Мінкульту.

"Засмучує, що в такий час, коли чорне та біле є очевидним, ми не можемо прийти до спільної згоди. Ми бачимо бажання та заклики студентів, тому шукаємо шляхи вирішення ситуації", — каже міністр культури Олександр Ткаченко. 

Також у МКІП кажуть, що рф просуває Чайковського "як демонстратора унікальності російської культури у світі", а його ім'я є російським культурним брендом. Тому, в умовах війни росії проти України, слід переглянути доцільність вживання імені цього композитора в назвах українських держустанов.

Зазначимо, що у липні 2022 року вилучення імені Чайковського з назви Національної музичної академії підтримала Експертна рада Мінкульту з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму, а також комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики. Однак у грудні 2022-го музична академія все ж залишила у своїй назві ім’я Чайковського.

В академії Чайковського заборонили викладання російською мовою