Храм-МАФ УПЦ МП
Фото: Wikipedia

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко підтримав демонтаж "церкви Десятинного Храму Пресвятої Богородиці", яку УПЦ МП самовільно звела неподалік від фундаменту Десятинної церкви.

Він зазначив, що так званий "храм-МАФ" розташовується на території Національного музею історії України незаконно. І його демонтаж є однозначною позицією Мінкульту.

"Самовільне захоплення ділянки почалося 2008 року. Спочатку споруда мала вигляд трьох зблокованих кіосків. У 2012 році, за часів Януковича, почалося "узаконення" незаконного будівництва. Жодних дозволів на будівництво, як і на використання земельної ділянки, зазначена релігійна організація ніколи не отримувала. Сама будівля споруджена без затвердженого проєкту, без отримання дозволів на будівництво. В експлуатацію будівля у встановленому порядку не введена", — нагадав міністр.

Суд за позовом від Музею історії України щодо демонтажу незаконної "церкви" триває з 2022 року. Музей вимагає усунути перешкод у користуванні своєю земельною ділянкою шляхом знесення самочинного будівництва. Мінкульт залучений до справи як третя сторона та сприяє цьому процесу. Експертиза по цій справі вже завершена, і наступне судове засідання має відбутися у найближчу середу, 18 січня.

"Отже, є обґрунтоване сподівання, що невдовзі спір таки буде вирішено в законний спосіб", — вважає Ткаченко.

Нагадаємо, Успенський собор та Трапезна церква Києво-Печерської Лаври офіційно перейшли у державну власність. До цього їх орендувала УПЦ МП.

На місці пошкодженого будинку на Жилянській треба створити сквер — Поворозник