Метро на Виноградар
Візуалізація нової станцій метро "Мостицька"

Північний апеляційний господарський суд повторно стягнув з підрядника будівництва метро на житловий масив Виноградар понад 139 млн грн у бюджет Києва. Про це повідомляє пресслужба столичної прокуратури.

Апеляційний суд залишив у силі рішення суду першої інстанції, який у вересні 2022 року задовольнив позов прокурора про стягнення з генпідрядника будівництва двох нових станцій Сирецько-Печерської лінії метро 139 млн грн до столичного бюджету.

За даними прокуратури, гроші з бюджету Києва, які були виділені на фінансування будівництва нових станцій метро, будівельна компанія використала не за призначенням. Ці кошти підрядник поклав на депозитні рахунки у банку і, таким чином, незаконно збагатився коштом міської громади.

Київська прокуратура звернулася з позовом до генпідрядника про стягнення незаконно отриманого прибутку на користь Київради. У вересні 2022 року Господарський суд Києва постановив стягнути з генпідрядника ці гроші, проте підрядник подав апеляцію на рішення суду.

Тепер суд апеляційної інстанції погодився з доводами прокурора та висновками Господарського суду, повторно постановивши стягнути з підрядника ті самі 139 млн грн.

Нагадаємо, на початку січня цього року "Київський метрополітен" замовив коригування проєкту будівництва метро на Виноградар. На це з бюджету міста мають виділити понад 70 млн гривень.

На будівництві нової гілки київського метро могли вкрасти 530 млн грн