Мер Києва відповів на петицію проти закриття річки Либідь у колектор: подробиці
Фото - Павло Шатохін

Мер Києва Віталій Кличко відповів на петицію проти закриття річки Либідь у колектор. Про це йдеться на сайті Київської міської ради. Петиція набрала понад 7000 підписів.

У своїй відповіді мер Києва написав, що "зазначені в петиції аргументи не можуть бути прийняті як такі, що заслуговують на увагу". 

"Річка Либідь на території Києва має загальну протяжність більше 17 км. Уздовж річки майже увесь водотік має бетоноване русло, що фактично перетворює його на каналізований канал. Бетонний короб цього каналу споруджено з метою захисту прилеглої території від затоплення", — пояснює міський голова. 

Мер Києва відповів на петицію проти закриття річки Либідь у колектор

Тому створення зон для відпочинку, прогулянок, спорту та інших видів дозвілля ускладнене на більшості частин річища. Зокрема, через протікання річки в межах санітарної зони залізниці.

"Перспективну вісь громадської активності варто перенаправити на розвиток ділянок русла річки Либідь, які можуть бути ревіталізовані із огляду на вказані вище обмеження", — йдеться у відповіді. 

Також у КМДА нагадали про Міську програму екологічного благополуччя на 2022–2025 роки. Вона передбачає благоустрій та екологічне оздоровлення басейну Либеді. У межах цієї програми проведуть реконструкцію гідротехнічних споруд і роботи з берегоукріплення, а також відновлено санітарно-гігієнічний стан річки, створено громадський простір для відпочинку в межах прибережних захисних смуг річки.

Мер Києва відповів на петицію проти закриття річки Либідь у колектор

Нагадаємо, у липні 2024 року депутати Київради проголосували за забудову декількох історичних пам’яток Києва. Також міськрада підтримала пропозицію засипати частину річки Либідь заради облаштування заїзду в Ocean Mall.

Тоді ж столичні активісти звернулися до Київської міської прокуратури щодо незаконності проголосованих Київрадою рішень засипати річку Либідь та забудувати історичні пам’ятки. 

Петиція про повернення скульптури "Дівчини на подушках" зібрала необхідні голоси: подробиці