Менше гніву — більше втоми: як змінились настрої українців від початку повномасштабної війни

Дослідницька компанія Gradus Research провела дослідження настроїв українців, щоб зафіксувати динаміку їхніх змін від початку повномасштабного вторгнення. 

Опитування провели в рамках проєкту “Градус суспільства під час війни”.

В українців запитали про їхнє бачення майбутнього України, про стан з працевлаштуванням, про мовне питання і емоції, які громадяни відчувають найбільше останнім часом. 

Результати порівняли з попередніми опитуваннями.

Так, рівень працевлаштованості українців зріс майже втричі від початку повномасштабного вторгнення.

Українців, які працюють повний або частковий робочий день — 62%, у березні 2022 року було 24%. 

Непрацевлаштованими є 28% опитуваних, 8% — мають роботу, але не працюють.Результати опитуванняТакож збільшилася кількість респондентів, які отримують заробітну плату і впевнені, що будуть отримувати її в майбутньому — їх 55%, у березні 2022 року було 21%.

Результати опитування також свідчать, що українці стали більше спілкуватися українською мовою у побуті. 

Наразі така частка опитуваних складає 65% — у квітні 2022 року в побуті українською спілкувалися 53%. У квітні квітень 2023 кількість збільшилася до 61%.Результати опитування: українська в побутіБільше третини українців вважають, що для повернення до нормального життя після війни потрібно понад п’ять років — таку відповідь надали 37% респондентів.

У квітні 2023 року такий результат складав 31%.

“До року” для відновлення життя прогнозують 12% опитаних, 1-2 роки — 11%, а до 5 років — 19%.Результати опитування: відновлення після війниУкраїнці все більше відчувають втому

55% українців відзначили, що у їхньому житті переважає стан втоми — у квітні 2023 року таку відповідь надавали 50% опитаних.

Також, найбільш поширеними є напруженість (43%), роздратування (32%), безсилля (31%), розчарування (29%), обережність (28%), страх (28%) та гнів (25%). Результати опитування: емоційний станРезультати опитування показують, що не дивлячись на емоційне напруження та втому, українці активно повертаються до роботи і планують своє майбутнє. 

Крім того, все більше громадян переходить на державну мову в побуті — це свідчить про посилення національної свідомості й згуртованості.

“Наш Київ” також писав, що у 2023 році у Київській області вдалось працевлаштувати 1,8 тисяч внутрішньо переміщених осіб. 

В Україні створили психологічну онлайн-гру "для тих, хто тримається": як це працює