Медзаклади в Україні будуватимуть за новими нормами: що зміниться

З 1 березня набрали чинності оновлені державно-будівельні норми, відповідно до яких медзаклади України суттєво зміняться.

Інформація про це з'явилася на сайті МОЗ

Зазначається, що нові державно-будівельні норми передбачають, що пацієнтів в лікарнях розміщуватимуть в просторих одно- або двомісних палатах, обладнаних душем та вбиральнею. Окремо облаштують приміщення для відпочинку членів родин, які перебувають із пацієнтом. 

Біля головного входу медзакладу розташовуватимуться паркомісця для людей з інвалідністю. Також на території лікарні мають зʼявитися паркомісця для автомобілів, велосипедів, мотоциклів та електрозарядні пристрої для електромобілів. 

Окрім того, будівлі проєктуватимуться за принципом інклюзивності: з широкими коридорами та дверними отворами, системами навігації, такими як аудіо покажчики. Для потреб маломобільних груп населення створять окремі санітарно-гігієнічні приміщення. Для медиків передбачено зручні кімнати відпочинку. 

Норми розповсюджуватимуться на нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт та в окремих частинах на реставрацію. 

Відділення більше не будуть хаотично розкидані по лікарні, а розташовуватимуться відповідно до того, наскільки вони взаємоповʼязані одне з одним. Це суттєво вплине на час та зручність доставки пацієнта. 

Раніше ми писали, Київ придбав пересувні мобільні котельні, які у разі надзвичайної ситуації зможуть опалювати лікарні. 

Операції робили під час тривог та обстрілів: як працює лікарня "Охматдит" у Києві