Мавпяча віспа

У МОЗ розповіли інформацію щодо нового вірусу. Понад сто випадків мавпячої віспи зафіксовано у світі. Що відомо про це захворювання, як воно передається та які має симптоми. У Міністерстві охорони здоров’я підготували пам’ятку з відповідями на поширені запитання щодо віспи мавп. Про них нище.

Шляхи передачі мавпячої віспи

Інфікування відбувається шляхом прямого контакту з кров’ю, слиною, ураженою шкірою або слизовою хворих людей чи тварин. Крім того, інфікування може відбуватися через плаценту. Також заразитися можна через м’ясо інфікованих тварин, яке не було належними чином оброблене перед вживанням.

Скільки триває інкубаційний період мавпячої віспи

Від зараження до появи симптомів зазвичай проходить 6-16 днів. Цей термін також може коливатися від 5 днів і до трьох тижнів. 

Симптоми мавпячої віспи

У перші п’ять днів після зараження може бути гарячка, сильні головні болі, збільшенням ламфавузлів, ломота в тілі, біль у м’язах та сильна слабкість. Після хворого починає висипати. Зазвичай висипка спершу з’являється на обличчя, а потім поширюється іншими частинами тіла. В разі, якщо вірус був переданий статевим шляхом, спочатку висипати може статеві органи. Повне зникнення кірочок після висипання займає близько трьох тижнів. 

Як діагностувати мавпячу віспу

Для діагностики вірусу віспи мавп використовують ПЛР-тест. Для цього досліджують вміст або покриви висипань.

Профілактика мавпячої віспи

Для профілактики мавпячої віспи, перш за все, необхідно уникати тісної взяємодії з інфікованими. Важливо також не забувати мити руки та звертатися до лікаря у разі виявлення симптомів недуги.

Випадки мавпячої віспи в Україні

Наразі підтверджених випадків мавпячої віспи на території України не зафіксовано. Водночас є інфіковані цим типом віспи в Європі, тож в Україні вірус внесений до Переліку біологічних патогенних агентів, що підлягають епідеологічному нагляду.