Макрон та Шольц

Президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц та прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі мають приїхати з візитом до України вже на цьому тижні. Про це повідомляє італійське видання La Stampa.

Спільний візит Макрона, Шольца та Драгі має відбутися в цей четвер, 16 червня. Тобто, за день до того, як Єврокомісія має надати висновок щодо заявки України на отримання статусу кандидата на членство в Євросоюзі.

Як відзначає La Stampa, в італійському уряді цей візит вважають знаком підтримки України з боку трьох найбільших європейських країн. Також відзначається, що приїзд Макрона та Шольца до Києва може означати зміну їхньої риторики стосовно вторгнення росії до України. Обидва політики зазнали критики через свою слабку позицію, особливо після того, як Макрон закликав "не принижувати росію", а уряд Німеччини блокував постачання озброєння до України.

Однією з головних тем приїзду європейських політиків стане питання деблокування українських портів для відновлення експорту зерна.

Відзначимо, що про спільний візит Макрона, Шольца та Драгі до України також напередодні писало німецьке видання Bild. Там відзначили, що Париж та Берлін уже деякий час обговорювали таку можливість, проте президент Франції був згоден здійснити поїздку тільки після парламентських виборів у своїй країні. Також саме французька сторона запропонувала залучити до візиту главу італійського уряду Маріо Драгі.

Також Bild припускає, що у разі приїзду Шольца до Києва питання надання Україні статусу кандидата буде одним із головних, оскільки вже 23-24 червня відбудеться саміт лідерів ЄС, на якому буде вирішуватись це питання.

Коли чекати висновок Єврокомісії щодо членства України в ЄС