хто такий Лебігович і чому всі за нього

Якщо ви активний користувач соцмереж, то точно зустрічали заклики "Голосуй за Лебіговича". Новий кандидат у президенти від партій "Лебігонів" та "Слуг калорій" — тренд, який за лічені дні набрав таких масштабів, що вже навіть іноземці запитують, хто такий Лебігович, а депутати Верховної Ради просять його прийти нарешті на роботу.

Майбутній президент чи мем, що вийшов з-під контролю: хто такий Лебігович і чому всі за нього

Хто такий Михайло Лебігович

Михайло Лебіга, він же знаний нині як Лебігович, — популярний український стрімер, який збирає мільйони на допомогу армії під час своїх етерів у Twitch. Минулого місяця він встановив рекорд серед україномовних стрімерів за кількістю переглядів — одночасно трансляцію дивилося 34,8 тисячі глядачів, тоді як середній показник становить близько 5-7 тисяч. На тому стрімі, який тривав сім годин, блогер зібрав 8,35 млн грн на допомогу ЗСУ. Ці гроші пішли на закупівлю трьох безпілотників та авто для Головного управління розвідки.

Сумарно аудиторія Міши Лебіги складає майже півтора мільйона користувачів, з них 195,9 тисячі підписників на Twitch, 827,2 тисячі — в TikTok і 415 тисяч — в Instagram.

Активно з’являтися в інфопросторі Лебіга почав минулого року. Здебільшого блогер спеціалізується на реакціях та гумористичних відео. Він дивиться різні українські шоу, коментує їх, а також знімає скетчі. Деякі емоційні висловлювання Міши з його етерів вже стали культовими на просторах TikTok. Власне, історія з передвиборчою кампанією теж почалася зі стріму.

З чого почалася історія про кандидата в Президенти Лебіговича

Як ми вже писали вище, Міша Лебіга робить огляди різних шоу й коментує їх. Близько місяця тому він вирішив подивитися на трансляції дебати третього президента України Віктора Ющенка та Віктора Януковича.

Частина жартів була про те, як люди перекручували прізвища тоді ще кандидатів у президенти. Це підхопили підписники Михайла. Так з’явився Лебігович — похідне від Лебіги та Януковича.

Фани блогера почали створювати меми та відео в TikTok, жартуючи, що Лебіга міг би стати наступним президентом України. Це настільки швидко "завірусилося", що стрімеру довелося виправдуватися навіть перед рідною мамою.

"За Лебіговича" — мем, що вийшов з-під контролю

Поодинокі жарти щодо народного кандидата на пост очільника держави швидко підхопили блогери-мільйонники, чиї коментарі були "завалені" закликами голосувати за Лебіговича.

Десятками почали з’являтися вуличні опитування на цю тему, пісні про майбутнього гаранта, банери, брошури, бюлетні, мерчі, передвиборча програма на пост Президента України та навіть бігборди в Кременчуці.

"Нє-нє-нє-нє, тільки не білборди. Я прошу вас, як людей. Раді Христа Ісуса я вас прошу. Інтернетик інтернетиком. Я переживаю просто про якихось бабусь, які побачать і підуть голосувать", — так прокоментував появу останнього блогер.

Бігборд у Кременчуці з Лебіговичем

Ба більше, історія з Лебіговичем дійшла до Верховної Ради. Спочатку фейк-кандидатом почав цікавитися нардеп Олексій Гончаренко.

Кілька днів тому парламентар Роман Грищук записав відео, де просить Лебіговича прийти на роботу до сесійної зали й показує місце, де той має нібито сидіти.

Варто зазначити, що хештег "залебіговича" в TikTok вже набрав майже 50 млн переглядів. Кандидату створюють окремі сторінки, які моментально набирають десятки тисяч підписників.

То йде чи не йде Лебіга в політику

Сам Лебіга за цей час неодноразово записував відео-спростування, наголошуючи, що не планує йти в політику.

"Я Лебіга і я нікуди не йду балотуватися, я не буду ніяким депутатом. Мене нема в жодних бюлетенях", — сказав блогер напередодні.

Водночас учора Михайло ймовірно вирішив підіграти й випустив проморолик на кшталт передвиборчого. У ньому стрімер, як колись Зеленський, заявляє, що вирішив йти у президенти й обіцяє звернення до українців о 19:00 28 серпня.