Легендарного півника та шафку з Бородянки передали до Музею Майдану
Фото: facebook.com/maidanmuseum.org

Декоративного керамічного півника та кухонну шафу, які вціліли в одній зі зруйнованих квартир у Бородянці на Київщині та стали символами стійкості українців, передали до Національного музею Революції Гідності. Про це повідомили в музеї.

Співробітники музею спільно з працівниками ДСНС з дозволу власниці квартири Надії Сватко провели культурну "спецоперацію" з демонтажу кухонної шафи та збереження всього її вмісту. При цьому намагалися зберегти кожну деталь, аж до шурупів, на які шафка кріпилась до стіни.

Як відзначають у музеї, кухонна шафа уціліла там, де, здавалося б, не було жодних шансів. Причому вціліла вона з усім своїм вмістом: порцеляновим посудом, скляними віконцями дверцят, баночками для спецій, традиційними сувенірами. І навіть керамічною декоративною посудиною для напоїв у вигляді півника, виготовленою у 1960-х роках майстрами художньої кераміки із Василькова. 

Фото: facebook.com/maidanmuseum.org

Фото: facebook.com/maidanmuseum.org

Цей елемент кухонного інтер’єру став легендою завдяки фото київської фотокореспондентки Єлизавети Серватинської, що облетів увесь світ. Фото півника із шафкою на руїнах багатоповерхівки стало ілюстрацією до поширенішої зараз переклички серед українців: "Ти як? — Тримаюсь…".

Навколишню місцевість, руїни будівель і саму стіну із шафкою задокументовала команда DroneUA за допомогою дрона для створення 3D-моделі. Вони зробили фото- і відеозйомку та зафіксовано розміщення кожної деталі, щоб у майбутньому відтворити розташування і середовище з максимальною точністю. 

Спротив російській окупації, день 49