Кращий світовий досвід – для Києва

Цього року 29-31 травня у Києві вперше відбудеться фестиваль міських проектів «PRO місто», але його вже зголосилися відвідати знакові персони – спеціалісти в сфері урбаністики та міської політики.

У суботу, 30 травня 2015 року, з лекцією про «осучаснення» постсоціалістичного міста виступить мер м. Варшави (Польща) Ганна Гронкевич-Вальц. Минулого року вона втретє обійняла цю посаду, а вперше стала мером столиці Польщі у 2006 році. Саме тоді пані Гронкевич-Вальц пообіцяла зробити Варшаву «столицею Східної Європи». У ті часи місто мало багато спільного з сьогоднішнім Києвом – йому бракувало публічних просторів, існували проблеми з громадським транспортом, а туристичний потенціал був розкритий далеко не повністю. Впродовж 9 років керівництва пані Гронкевич-Вальц у Варшаві з’явилися Центр науки «Коперник», Музей історії польських євреїв та міст Марії Складовської-Кюрі. Була побудована друга лінія метро, запущена система прокату міських велосипедів та розпочата модернізація набережних. Як вдалося досягти таких результатів та чи варто розраховувати Києву на щось подібне? Власне про це й розповість мер.

Крім Ганни Гронукевич-Вальц, на фестивалі буде ще один гість із Польщі – директор Відділу охорони пам’яток м. Кракова Єжи Збігєнь. Тема його лекції, що відбудеться 30 травня, - «Міська площа як центр міського життя». Як відомо, нещодавно у Кракові відбулася реконструкції центральної площі Rynek Główny – тепер за багатьма світовими рейтингами вона визнана найкращим громадським простором. Контрактова площа у Києві, яку також має намір реконструювати влада, типологічно дуже схожа на краківську. Отже пан Збігень розкаже, у який спосіб площу можна зробити центром тяжіння для туристів та перетворити у комфортну для містян.

Також з лекціями виступлять два відомих урбаністи – Катаріна Георге з Німеччини та Брент Раян з США. Пані Георге певний час реалізовувала проекти міського розвитку та благоустрою у Берліні, а потім впродовж семи років працювала на посаді консультанта з міського планування у Бейруті та допомагала готувати генеральний план міста Дамаску. Наразі пані Георге працює експертом з інтегрованого розвитку у Департаменті містобудування та архітектури КМДА. Тема лекції, яку вона прочитає на фестивалі 29 травня, має безпосереднє відношення до її теперішньої роботи: «Міський розвиток Києва. Як створити генеральний план?».

Лекція Брента Раяна «Розвиток після занепаду» теж відбудеться 29 травня. Пан Раян – професор з міського дизайну та громадської політики Департаменту урбаністики та планування Массачусетського Технологічного Інституту. Він є практикуючим урбаністом у Бостоні, Нью-Йорку та Чикаго. В центрі його уваги – перепланування постіндустріальних місць та їх околиць, іншими словами – «гуманізація» міського простору. Досвід американського урбаніста знадобиться й Києву, який має багато покинутих промислових територій.

31 травня на фестивалі виступить спеціальний гість – Президент Грузії (2003-2007, 2008-2013) Міхеїл Саакашвілі. 

Докладніше дізнатися про програму фестивалю міських проектів «PRO місто» можна на сайті promisto.kiev.ua.