Консультативну раду з охорони культурної спадщини розпускають: деталі
Фото - Суспільне

24 липня відбулося позачергове засідання парламентської ТСК (тимчасова спеціалізована комісія) щодо незаконного знесення історичної садиби Зеленських. Наприкінці комісія постановила — оновити склад Консультативної ради з охорони культурної спадщини при КМДА. 

Про це повідомиляє Суспільне. 

На засідання комісії офіційні запрошення надіслали міському голові Києва Віталію Кличку, т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростиславу Карандєєву, представникам прокуратури міста Києва, Національної поліції, представникам громадськості. Проте очільник Києва Віталій Кличко на засідання не прийшов. Позицію КМДА представляв перший заступник Микола Поворозник. Він заявив, що напередодні представники мерії зустрічалися з власниками садиби Маліна й він зобов’язувався відновити будівлю — підписали відповідний меморандум. 

Також Микола Поворозник розповів, що Київ подав проєкт закону до Верховної Ради щодо примусового повернення культурної спадщини у власність міста. Але депутати не підтримали рішення. Тим часом у МКІП відповідальність покладають на владу Києва. Консультативну раду з охорони культурної спадщини розпускають

За останній час на адресу міністерства культури та інформаційної політики надійшло 12 звернень від представників громадських організацій і об'єднань, які висловлювали занепокоєність долею цього будинку. Їх всі перенаправили до колег від міста, розповів т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

"На жаль, ми не отримали по жодному із цих звернень, відповіді від КМДА. Робочі наші контакти, вже навіть сьогодні, теж не дали чіткої відповіді на те, як все ж таки відбувся розгляд цих звернень", — стверджує Ростислав Карандєєв.

Консультативну раду з охорони культурної спадщини розпускають

Представники громадських організацій також підтвердили, що за два дні до знесення подали пакет документів до КМДА про присвоєння садибі статусу пам’ятки.

"Департамент виступає з позиції не присвоєння статусу пам'ятки, хоча саме департамент мав би переконувати забудовника щодо історичної цінності будівлі", — заявив активіст Дмитро Перов. 

Крім цього, очільник парламентської ТСК Віталій Безгін заявив, що в раді з охорони культурної спадщини можуть бути представники, які відстоюють інтереси забудовників. Саме тому парламентська ТСК дійшла висновку, що поточну Консультативну раду з охорони культурної спадщини при департаменті при КМДА потрібно розпустити.

Консультативну раду з охорони культурної спадщини розпускають

Cуд обрав запобіжний захід співвласнику зруйнованої садиби Зеленських