Олена Гончарук знову очолить Довженко-Центр

Держкіно оголосило результати конкурсу на посаду керівника "Довженко-Центру". Переможницею стала Олена Гончарук, яка очолювала кіноархів до листопада минулого року.

На засіданні конкурсної комісії провели співбесіди з кандидатами на посаду, після чого відбулося голосування. За Олену Гончарук віддали найбільше голосів — шість. Серед інших кандидатів Вікторія Водка отримала три голоси, а Олексій Пантелєєв та Сергій Слєпак — жодного. Один з кандидатів, Кирило Жаровський, взагалі відмовився від участі у конкурсі.

Тож переможницею визнали Олену Гончарук. Вона вже керувала "Довженко-Центром" з 2021 року до листопада 2022-го, коли Держкіно відсторонило її з посади. А ще раніше вона була керівницею Музею кіно у тому ж "Довженко-Центрі".

Колектив установи вже відреагував на оголошення результатів конкурсу.

"Конкурс на посаду Генерального директора Довженко-Центру виграла Олена Гончарук! Знову. Вітаємо переможницю!" — написали там.

Нагадаємо, у серпня минулого року Держкіно видало наказ про реорганізацію "Довженко-Центру". У кіноархіві заявили, що фактично це означає їхню ліквідацію. Серед громадськості таке рішення викликало неабиякий резонанс.

На початку листопада Держкіно відсторонило гендиректорку кіноархіву Олену Гончарук та призначило на її місце керівницю двох юридичних фірм та кінологічного центру Юлію Каждан. Колектив центру назвав такі дії Держкіно рейдерським захопленням, а багато хто з культурних діячів та активістів став на захист установи.

Врешті Мінкульт ініціював вирішення конфлікту та скликав нараду, яка у середині листопада вирішила призупинити реорганізацію "Довженко-Центру". А тимчасова директорка кіноархіву пізніше звільнилась "через булінг та погрози". Тож у грудні Держкіно знову оголосило конкурс на посаду керівника "Довженко-Центру".

"Мистецький арсенал" і "Довженко-Центр" оголосили спільну культурну програму