Комісія Мінкульту показала безлад в Лаврі після ченців УПЦ МП: фото

Комісія Мінкульту нарешті змогла продовжити роботу з приймання-передачі державного майна у заповіднику "Києво-Печерська лавра". Членам комісії вдалося потрапити до корпусу № 112.

Про це повідомив міністр культури України Олександр Ткаченко. 

Він опублікував світлини з наслідками користування ченцями УПЦ МП "Книжковим складом" Києво-Печерської лаври, що є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення, створеною в ІІ половині ХІХ століття.

"Понад 100 років корпус № 112 був невід’ємним елементом просторової композиції Києво-Печерської лаври, зразком громадсько-суспільної архітектури в стилі класицизму, проєкт якої виконаний відомим архітектором П.І. Спарро. УПЦ МП знадобилося всього кілька десятків (років — Ред.), аби перетворити приміщення на те, що ви бачите на фото", — зазначив Ткаченко.

Комісія зафіксувала аварійний стан приміщення, непридатний для експлуатації та такий, що має явні ознаки руйнування. У Мінкульті збираються скласти заяву про злочин за ст. 298 ККУ "Незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини".

Після огляду, представники Заповідника опечатали приміщення Книжкового складу. Надалі цією справою займатимуться слідчі. 

Нагадаємо, паство УПЦ МП відмовляється виселятися з Києво-Печерської лаври, попри рішення щодо припинення дії договору про оренду. 

Папа Римський відреагував на виселення монахів УПЦ МП з Києво-Печерської Лаври