Денис Прокопенко

Командир полку Нацгвардії "Азов" Денис Прокопенко зв'язався телефоном зі своєю дружиною Катериною та розповів їй, в яких умовах росіяни утримують захисників Маріуполя. Про це Катерина Прокопенко розповіла The Guardian.

У короткій телефонній розмові чоловік розповів їй, що українських військових, яких евакуювали на підконтрольну росії територію з заводу "Азовсталь" після тримісячної оборони Маріуполя, утримують в "задовільних" умовах, і вони не зазнавали насильства з боку росіян. Однак було неясно, чи міг Прокопенко говорити вільно.

"Він сказав, що з ним все добре, і запитав, як я. Я чула з інших джерел, що умови більш-менш задовільні", — розповіла Прокопенко.

Вона додала, що українським бійцям дають їжу та воду, а умови їхнього утримання відповідають вимогам. При цьому ситуацію навколо захисників Маріуполя контролює третя сторона — представники ООН і Червоного Хреста.

Більшість поранених бійців "Азову" утримуються у в’язниці в селі Оленівка на окупованій росією частині Донеччини, а менша група важкопоранених бійців перебуває в лікарні також окупованого Новоазовська. За словами Катерини Прокопенко, наскільки їй відомо, нікого з українських бійців до росії не вивозили.

Катерина Прокопенко заснувала незалежну організацію для розвінчування російські фейки щодо захисників "Азовсталі" — окрім "Азову" там були також українські прикордонники та співробітники спецслужб.

"Мета організації — організовувати щотижневі дзвінки з ув’язненими, розвінчувати російські фейки про наших хлопців, забезпечити їхнє задовільне становище — ліжко, ліки, воду та їжу, а також агітувати за їхнє швидке звільнення", — розповіла вона.

Associated Press з посиланням на Катерину Прокопенко та Юлію Федосюк, яка теж є дружиною полоненого захисника Маріуполя, пише, що угода між Україною та росією гарантує належне поховання загиблих воїнів та певні умови для українських військовополонених. Серед них — можливість телефонувати родичам кілька разів на тиждень. Жінки розповіли, що вже кілька сімей українських бійців отримали дзвінки за останні два дні. Вони додали, що не можуть сказати більше, проте сподіваються, що солдатів не катуватимуть, і що ті врешті-решт "повернуться додому".

Багато льотчиків загинули: Зеленський розповів, як допомогали захисникам Маріуполя