Будинок зі скалок
Кадр з фільму "Будинок зі скалок"

Стрічка "Будинок зі скалок", що претендує на премію "Оскар" як найкращий документальний фільм, вийде у прокат 9 березня. Її покажуть у Києві, Харкові, Львові, Одесі та інших містах України.

"Будинок зі скалок" знімали у копродукції Данії, Фінляндії, Швеції та України. Це — другий фільм в історії незалежної України, який отримав номінацію на "Оскар".

Фільм розповідає історію дитячого будинку у Лисичанську. Зараз місто в окупації, а на момент зйомок стрічки від лінії фронту його відділяли 20 кілометрів. У центрі сюжету — вихованці будинку, які очікують на вирішення своєї долі. Тим часом самовіддані соцпрацівниці намагаються дарувати дітям моменти радості та спокою.

"Режисерська камера чутливо, з максимальною уважністю та обережністю, схоплює історії дітей з притулку прифронтового міста. Ми бачимо різні моменти їхнього життя, як трагічні, так і радісні; як моменти непростого внутрішнього вибору, так і моменти сповнені людською теплотою та безмежною любов’ю. Це справді той кінодосвід, який вартий уваги українського глядача", — кажуть співпродюсерки фільму Дар’я Бассель та Віка Хоменко.

Режисер Сімон Леренґ Вільмонт, який раніше зняв в Україні стрічку "Віддалений гавкіт собак", продовжує досліджувати тему довгострокових наслідків війни та пропонує подивитися, який відбиток вона залишає на найвразливішій частині суспільства.

"Будинок зі скалок" вже отримав нагороду за найкращу режисуру на фестивалі Sundance. Також фільм здобув дві нагороди на грецькому кінофестивалі Thessaloniki International Film Festival та перемогу на Ґетеборзькому кінофестивалі у Швеції.

Нагадаємо, документальний фільм "20 днів у Маріуполі" отримав приз глядацьких симпатій на фестивалі Sundance.

Вийшов трейлер фільму "Форсаж 10"