Книга року ВВС-2022
Фото: facebook.com/Vikhola

Стали відомі переможці премії Книга року BBC-2022, яку "BBC News Україна" вручає у партнерстві з Культурною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Так, книгою року BBC-2022 став роман "Танці з кістками. Медичний трилер" авторства Андрія Сем'янківа, відомого під псевдонімом MED Goblin. Сам автор зараз захищає Україну на фронті.

"Мені бракує слів. Це як з паралельного світу якась новина вклинилася. Не віриться. Я тільки можу подякувати людям, яким було цікаво, які ризикнули почитати дебютанта в художній літературі... Неймовірно радий, що люди зараз знаходять можливість читати. Чесно. Тому що я пробую, і мені не вдається це навіть, коли є час чисто психологічно. Тому я захоплююся людьми, які продовжують читати, як би не було важко", — прокоментував він свою перемогу.

У номінації "Дитяча книга року" перемогла книжка "Примари Чорної діброви" Андрія Бачинського. Як відзначили у журі, попри те, що ця книга була написана до повномасштабного російського вторгнення, вона відповідає на фундаментальне питання: як дуже різні люди можуть об'єднатися, щоб захистити свою землю та свою історичну спадщину від загарбників".

"Ця війна, оці всі події не ламають вас, а відповідно — не ламають нас. Це дає нам, авторам, і наснагу, і силу, і бажання далі писати й творити. І показує, що ми все це робимо не просто так", — каже Андрій Бачинський.

Премію у номінації "Книга року BBC — Есеїстика" здобуло видання "Дикий Захід Східної Європи" Павла Казаріна. Зараз автор також перебуває на фронті. У журі премії кажуть, що ця книга багато чого пояснює про те, як ми стали такими, якими є. А також показує, що ми не такі ідеальні, якими хочемо бачити себе в дзеркалі.

"Для мене справді дуже важливо, що книга пережила 24 лютого. І якщо, на думку моїх колег, на думку поважного журі, вона заслуговує на увагу, то це означає, що деякі речі, які були сформульовані впродовж останніх восьми років, ті зміни, які відбулися з нами з 14-го до 22-го року, вони є справді важливими", — наголосив Павло Казарін.

Нагадаємо, "Видавництво Старого Лева" перевидасть "Татусеву книгу" авторства Володимира Вакуленка — письменника, вбитого російськими окупантами на Харківщині навесні цього року.

Слідкуй за новинками: це 10 книжкових видавництв України