Петиція зберегти ансамбль меморіального комплексу Музею історії України у Другій світовій війні з усіма монументальними композиціям

Активісти Києва просять зберегти скульптури з ансамблю меморіального комплексу Музею історії України у Другій світовій війні. 

Відповідна петиція з'явилась на сайті Кабміну.

Нещодавно Музей війни анонсував, що планує демонтувати усі радянські скульптури з території меморіального комплексу, оскільки вони символізують більшовицьку пропаганду.

Автор звернення, Дмитро Соловйов, наголошує, що згадана територія з усіма монументальними творами є об’єктом культурної спадщини й охороняється законом. 

"Демонтаж комплексу або його окремих елементів призведе до знищення об'єкта культурної спадщини та знецінення жертви 10 мільйонів загиблих у Другій світовій війні українців", — йдеться у тексті петиції.

Кияни просять не демонтувати скульптури з території Музею війни: петиціяЯкі скульптури просять залишити на території Музею війни:

  • Тунель-галерею з бетонними рельєфами та бронзовими горельєфними композиціями "Герої фронту і тилу" (скульптор Василь Бородай, Валерій Швецов, архітектор Віктор Єлізаров та інші);
  • Скульптурні композиції "Форсування Дніпра" (скульптор Фрідріх Согоян, архітектор Віктор Єлізаров);
  • Скульптурні композиції "Передача зброї" (скульптор Василь Вінайкін, архітектор Віктор Єлізаров);
  • Чашу "Вогонь слави";
  • Мозаїчне панно "Тріумф Перемоги" (художники-монументалісти Степан Кириченко, Роман Кириченко, Надія Клейн);
  • горельєф "Курська битва".

Також владу просять звільнити керівництво Музею, зокрема директора Юрія Савчука, через непридатність до управління музеєм та об'єктами культурної спадщини України. 

Нагадаємо, в експертній комісії Українського інституту національної пам'яті повідомили про повний демонтаж Арки дружби народів.

В Ірпені відкрили монумент "Воля" із залишків снарядів, знайдених на території Київської області